Rus Asilzadesi: Kulebyaka

Çar sofralarından günümüze kadar gelen ve  ününü hiç kaybetmeyen bir yemek olan kulebyaka(coulibiac)Fransız mutfağının efsanelerinden Auguste Escoffier’in onu kendi tariflerine dahil etmesiyle çok daha geniş kitleler tarafından bilinir olmuş.

Kulebyaka, milfoy hamurunun içerisine somon, pirinç, haşlanmış yumurta sarılmasıyla yapılan, görüntüsü çok estetik, lezzeti çok farklı bir yemek.

 Malzemeler
  • 450 gramsomon fileto
  • 1 su bardağıbasmati veya yasmin pirinci
  • 1 adethaşlanmış yumurta
  • 2 adetmilföy hamuru
  • 1 adet büyük boysoğan
  • 20 adetmantar
  • 2 dişsarımsak
  • 2 adetyumurt sarısı
  • 1 adetyıldız anason
  • 2 adetdefne yaprağı
  • 1 çay kaşığırezene tohumu
  • 1 çay kaşığıkimyon tohumu
  • 2 adetkakule
  • 1 çay kaşığıkişniş tohumu
  • 1/2 çay kaşığızerdeçal
  • 1 yemek kaşığırendelenmiş limon kabuğu
  • 1/2 çay kaşığıkarabiber
  • 1 çay kaşığıtuz
  • 2 yemek kaşığısüt
  • 3 yemek kaşığısıvı yağ
  • 1 yemek kaşığıtereyağ
  • 1 tatlı kaşığıtereyağ

 

Nasıl Yapılır?

1 yemek kaşığı sıvı yağı tavada ısıtın ve somonu sadece mühürleyecek kadar önünü arkasını üçer dakika pişirin ve kenara alın.

Pirinci iyice yıkayın ve 15 dakika kadar suda bekletin.Soğanı yemeklik doğrayın, sarımsağı ince ince kıyın.Kakule, kişniş, rezene ve kimyon tohumlarını bir havanda ezin.1 yemek kaşığı sıvı yağı kızdırın ve soğanları ekleyip sotelemeye başlayın.Üzerine tereyağı, ezilmiş sarımsakları ve bütün baharatları da ekleyip soğanlar iyice yumuşayıncaya dek soteleyin.Soğanlar yumuşayınca basmati pirincini ekleyin 2-3 dakika kadar kavurduktan sonra limon kabuğu rendesini ve 1,5 su bardağı kaynar suyu ekleyip altını kısın ve kapağını kapatın.

Pilav suyunu tamamen çekince ocaktan alın ve demlenmesi için kenara koyun. Demlendikten sonra içinden defne yaprağı ve yıldız anasonu çıkarmayı unutmayın.Pilav pişerken, mantarları ne çok ince ne çok kalın olmak suretiyle doğrayın.1 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 tatlı kaşığı tereyağı kızdırıp yüksek ateşte mantarları 3-4 dakika kadar soteleyin.2 adet katı halde haşlanmış yumurtayı bıçakla gelişi güzel keserek minik parçalara bölün.

Fırını 180 derecede ısıtın.Tezgahınızı hafif unlayın, milföy hamurlarından birini hafifçe açın.Hamkulebyaka_01urun kenarlarından boşluk bırakacak şekilde, üzerine önce yumurta parçalarını, sonra mantarın yarısını, sonra somonu, sonra tekrar mantarın geri kalanını ve pilavı koymak suretiyle dizin.Yumurta sarıları ve 2 yemek kaşığı sütü çırpın. Hamurun kenarında kalan boşluklara bolca sürün2. milföy hamurunu da açın. Malzemelerin üzerine alttaki hamura denk gelecek şekilde kapatın. Kenarlardan iyice bastırarak kapandığına emin olun.Son olarak bir bıçak yardımıyla kenarda kalan fazlalıkları kesip alın ve şeklini düzeltin.Kenarından çıkan parçalara şekil vererek büyük hamura yumurta yardımıyla yapıştırabilirsiniz.Önceden ısıttığınız fırına atın. 10 dakika sonra çıkarıp kalan sütlü yumurta karışımını bir fırça yardımıyla sürüp tekrardan üzeri kızarıncaya kadar fırında pişirin.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir