Yöresel Tatlarda Bugün:İzmir Köftesi/izmir

İzmir Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr kıyma,
  • 1 kuru soğan, (rendelenmiş)
  • 3 dilim ekmek içi,
  • 2 çay kaşığı köfte harcı,
  • Yarım çay kaşığı tuz,
  • 1 çay kaşığı pul biber,
  • Yarım çay kaşığı karabiber,
  • 1 çay kaşığı kekik,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • ince rendelenmiş 1-2 diş sarımsak,
  • 3 adet orta büyüklükte patates,
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz,
  • 2 adet kabuğu soyulmuş ve kare doğranmış domates,
  • 4-5 adet çarliston biber,
  • 1 su bardağı su.

Sosu için;

  • Tuz,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası.

İzmir Köfte Yapılışı

Ekmek içi yoğurma kabının içerisine alınır ve çok az şu ilavesi ile hamur kıvamına getirilir.

Üzerine kıyma, baharatlar, rendelenmiş soğan, sarımsak, salça ve ince kıyılmış maydanozlar ilave edilip, kıvamlı bir hal alıncaya kadar iyice yoğurulur.

Hazırlanan köfte harcından parçalar kopartılır ve parmak büyüklüğünde köfteler hazırlanır.

Patatesler soyulur ve elma dilimi şeklinde dilimlenip, kızgın sıvı yağın içerisinde kızartılır.

Biberler yıkanıp, ortadan ikiye bölünüp aynı yağın içerisinde kızartma işlemine devam edilir.

Son olarak köfteler de arkalı önlü olarak kızartılıp hazır edilir.

Kızarmış köfte ve patatesler, genişçe bir fırın tepsisinin içerisine konulur.

Kızartılmış olan biberler de aralarına yerleştirilir.

3-4 yemek kaşığı sıvı yağın içerisinde salça ve domatesler çok az tuz ilavesi ile 2 dakika kadar kavrulur.

Ardından 1 su bardağı su ilave edilir ve kaynayınca ocaktan alınıp, tepsideki izmir köftenin üzerine gezdirilerek dökülür.

Önceden ısıtılan 200° fırında 20 dakika kadar pişirilir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir