Kuş gözlemcileri, kutup martısının üzerine bulaşan ve gagası ile temizlerken yuttuğu petrol atıkları nedeniyle mikrop kapmasından endişe ettiklerini bildirdi.
Kuş gözlemcisi Murat Saltık’ın Rize sahilinde 10 gün önce fotoğrafladığı martının, Türkiye’nin önde gelen kuş gözlemcileri ile yapılan değerlendirmeler sonucunda 1874 yılında İstanbul’da kayda alınan ’Kutup Martısı’ türü olduğu anlaşıldı. Türkiye’de fotoğraflanan 475’inci kuş türü olarak kayda geçen kutup martısını fotoğraflamak isteyen 100’ü aşkın kuş gözlemcisi Türkiye’nin dört yanından Rize’ye geldi. Kuş gözlemcileri, kendilerini farklı şekillerde kamufle ederek Rize sahilinde Kutup martısını fotoğraflamayı sürdürüyor.
KUŞ GÖZLEMCİLERİ ENDİŞELİ
Kuş gözlemcilerinin sosyal medyada buluşma adresi olan ’Türkiye’nin Anonim Kuşları’ (TRAKUS) forum sitesinde Kutup martısının üzerine bulaşan petrol atıkları nedeniyle duyulan endişe dile getirildi. Tüylerine bulaşan ve gagası ile temizlerken yuttuğu petrol atıkları nedeniyle risk altında olduğunu düşündükleri Kutup martısının bilmediği sularda mikrop kapmasından da endişe duyan gözlemciler, kışı sağlıklı bir şekilde Rize sahilinde geçirmesi ve baharda kuzeye göç etmesi temennisinde bulundu.
KUŞ GÖZLEM İSTASYONU İSTEĞİ
Rize Fotoğraf Sanatı Derneği (RİFSAD) Yönetim Kurulu üyesi ve Kuş Gözlemcisi Yusuf Berber, ülkemizde Kutup martısının 140 yıl sonra görüldüğü sulak alanın kuş popülasyonu için oldukça sakin ve elverişli bir alan olduğunu belirterek, “Yıl içerisinde dönemsel olarak 250 farklı kuş türü gözlemleniyor. En büyük arzumuz, bölgede sayılı olan bu alanın kuş gözlem istasyonu yapılmasıdır. Eğer olursa Rize’nin tanıtımına ve turizmine önemli katkıda bulunacaktır. İlgililerden destek bekliyoruz” dedi.