Telefonla dolandırıcılara milyonlarca lira kaptırdık

“Türkiye’de 2015 yılında 40 milyon lira civarında kayıtlı dolandırıcılık olayı oldu. Bu, buz dağının görünen yüzü, bir de bunu en yakın arkadaşına anlatamayan vatandaşlarımız var ki bu paranın 100 milyon liranın üstünde olduğunu düşünüyoruz” “Telefon dolandırıcıları, son derece profesyonel çalışıyor, ‘Ben kanmam’ diyen aldanıyor. Bir şekilde hipnoz mu ediyorlar, biz bunu tam çözemedik”

Tüketici Hak Arama Derneği (THAD) Genel  Başkanı Nihat Altay, ülke genelinde binlerce kişinin telefon dolandırıcılarının  hedefi olduğunu belirterek bu şekilde 2015’te kayıt altına alınan 40 milyon lira  tutarında dolandırıcılık olayı olduğunu ancak bu rakamın 100 milyon liranın  üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üyesi bulundukları Tüketici  Birliği Federasyonunun (TBF) yaptığı araştırmayla son yıllara damga vuran en  önemli mağduriyetin telefon dolandırıcılığı olduğunun ortaya çıktığını ifade  etti.

Araştırmaya göre, telefonla vatandaşlardan çeşitli yöntemlerle para  istenerek yapılan dolandırıcılığın çok büyük boyutlara eriştiğini dile getiren  Altay, şöyle devam etti:

“Türkiye’de 2015 yılında 40 milyon lira civarında kayıtlı  dolandırıcılık olayı oldu. Bu, buz dağının görünen yüzü, bir de bunu en yakın  arkadaşına anlatamayan vatandaşlarımız var ki bu paranın 100 milyon liranın  üstünde olduğunu düşünüyoruz. Her gün binlerce kişi, bu telefon  dolandırıcılarının mağduru oluyor. Bunu gurur meselesi yapıp acziyet içinde  kimseye bildirmeyenlerin sayısı da çok fazla. İstanbul Adliyesine günde 100 kişi  telefon dolandırıcılığı dolayısıyla şikayette bulunuyor. Elimizdeki resmi rakam  bu ancak Türkiye genelinde bu rakamın çok büyük olduğunu düşünüyoruz.”

– “İnsanları önceden takibe alıyorlar”

 

Altay, telefonla dolandırıcılığa karşı hem kamu otoritesinin hem de  dernek ve federasyon olarak kendilerinin vatandaşları sürekli devlet  görevlilerinin ya da kurumlarının telefonla para istemeyeceği konusunda  uyardıklarını ancak benzer olayların yaşanmaya devam ettiğini aktardı.

Dolandırıcılığı yapanların son derece profesyonel ve organize  olduklarına işaret eden Altay, şunları söyledi:

“Telefonla dolandırıcılıkta, insanların okumuş veya okumamış olmasının  çok önemi yok. Hakim, polis, öğretim görevlisi, işçi, farketmeden herkes bir  şekilde dolandırılabiliyor. Bizim tespit ettiğimiz, telefon dolandırıcıları son  derece profesyonel çalışıyor, ‘Ben kanmam’ diyen aldanıyor. Bir şekilde hipnoz mu  ediyorlar, biz bunu tam çözemedik. İnsanları bir şekilde kandırıyorlar. Öyle bir  teknik geliştirmişler ki insanları önceden takibe alıyorlar. İnsanların ev veya  işyerleri ile eş ve çocuklarının telefon kayıtlarını alıyorlar. O kişiye telefon  açıldığında eşinin veya çocuğunun sesini duyan kişi ne yapacağını şaşırarak bu  dolandırıcının isteğini mutlaka yerine getiriyor.”

    – “Ceza artırımı ile caydırıcılık sağlanmalı”

Altay, telefonla dolandırıcılık olaylarının önlenmesi için  vatandaşları bilinçlendirmenin yanı sıra bu suçun cezasının artırılarak  caydırıcılık sağlanması gerektiğini savundu.

Telefonla yapılan dolandırıcılıkta verilen cezaların hırsızlık suçuna  oranla az olduğuna dikkati çeken Altay, “Yetkililer, buna bir ceza artırımı  yaparak veya caydırıcı bir ceza uygulayarak bir çözüm getirebilir. Geçtiğimiz  yıl, dolandırıcılık dolayısıyla çok sayıda kişi yakalandı ancak sonu gelmiyor”  dedi.

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir