Önce kötü haberle başlayayım “zayıflamak hiç kolay değil!”. İnternette gördüğünüz zayıflama çayı, zayıflama suyu, zayıflama kemeri ve onlarca farklı zayıflama ürünüyle, daha doğrusu sadece bu ürünleri kullanarak zayıflamak pek mümkün değil. Kilo vermek için plan, program ve irade gerekiyor. İyi haber ise, kilo vermeye başladığınızda, elbiseleriniz, pantolonlarınız üzerinize olduğunda, aynada kendinizi daha iyi görmeye aşamasına geldiğinizde motivasyonunuz artıyor ve kilo vermek daha doğrusu diyete devam etmek nispeten kolaylaşıyor. Son adım ise verilen kiloların geri gelmemesini sağlamak ve bu adımda son derece önemli.
Çok sayıda diyet listesi var ve bazıları diğerlerinden daha popüler. Ancak yapacağınız diyeti seçerken dikkat etmeniz gereken nokta hangi diyetin sizin için daha iyi olduğunu bulmak. Mesela et ve et ürünleri yemekten hoşlanmıyorsanız kırmızı et ve yumurtanın sık kullanıldığı bir diyet listesi sizin için uygun olmayacaktır. Kendinize uygun bir diyet listesi bulabilirseniz diyetinize bağlı kalmanız kolaylaşır. Ben bu yazıda sabah, öğle, akşam neler yenmesi gerektiğinden çok “zayıflamak istiyorum” diyenler, yani kilo vermenin ilk aşamasında olanlar için diyet yaparken kullanabilecekleri, zayıflarken zorlanacakları durumlarda işlerine yarayabilecek bazı öneriler ve kilo vermekle ilgili kullanışlı bilgiler vermek istiyorum.
Belki bu sabah 1-2 yıl önce aldığınız bir elbiseyi giymeye çalıştınız ve üzerinize olmayınca sinirlenip kilo vermeye karar verdiniz. Bu zayıflamaya karar vermek için oldukça motive edici bir durum olmasına karşın uzun süreli olarak aynı motivasyonun korunması için yeterli değil.
Fazla kilosu olan herkes daha küçük bedenli kıyafetler giymek, giydiği kıyafetler içinde güzel/yakışıklı görünmek ister ama fazla kiloların yarattığı sorun çok daha büyük.
Bunları bilmek diyet yaparken sağlığınızı korumak için bu kilolardan kurtulmanız gerektiğini hatırlatarak size ekstra motivasyon sağlayabilir.
Diyetinizin ilk haftasında 5 kilo vermeyi beklemek veya ilk ay 10 kilo kaybetmeyi hedeflemek bu hedeflere ulaşamadığınız zaman diyete olan bağlılığınızı kaybetmenize neden olur.
Üstelik bu diyetlerin önerdiği çok düşük kalorili beslenme hem ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri tam olarak alamamanıza yol açar hem de metabolizmanızı yavaşlatarak dinlenir halde yaktığınız kalori miktarının azalmasına neden olur. “Haftada 1 veya 1.5 kilo, ayda 4-6 kilo” gibi hedefler ise diyetinizi sürdürmenizi ve daha sağlıklı kilo vermenizi sağlayacak gerçekçi hedeflerdir.
Hepimizin çeşitli yeme alışkanlıkları var. Bazılarımız film/dizi seyrederken bir şeyler atıştırmayı seviyoruz bazılarımız sıkıntılı dönemlerde sıkıntımızı yemekle atabileceğimizi düşünüyoruz. Tüm bu “aç olmadan yenen yemekler” bize kilo olarak geri dönüyor.
Aslında tam olarak acıkmadan yemek yemek, bir şeyler atıştırmak kilo almanın daha doğrusu obezitenin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Ayrıca gereksiz bir şeyler yeme durumu bazen agresif yemek/atıştırmalık reklamları nedeniyle bilinçsiz olarak yapılabiliyor. Yani farkında olmadan kendinizi reklamı yapılan ürünü yerken bulabilirsiniz.
Şaka gibi duran ancak gayet ciddi bir sorun olan bu gıda reklamları özellikle çocukları etkiliyor ve 8-18 yaş arası obezitenin nedenleri arasında gösteriliyor (2).
Fazla kalori almanıza neden olan bu alışkanlıklarınızı belirledikten sonra mümkünse bunlardan kurtulmaya çalışın. Kurtulamıyorsanız veya bu alışkanlıklarınızı bırakmaya çalışmak üzerinizde ekstra stres yaratıyorsa en azında daha az kalorili alternatiflere yönelin. Paketlenmiş cips, kraker, bisküvi yerine kuruyemiş, haşlanmış sebze veya meyveli yoğurt daha iyi seçimler olacaktır.
Her diyet programı herkes için uygun değildir. Bazılarımız sürekli bir şeyler atıştırmayı, bazılarımız masaya oturduğumuzda fenalaşana kadar yemek yemeyi, bazılarımız ekmeği, bazılarımız tatlıyı seviyor. Bu nedenle herkesin diyet programı birbirinden farklı olmalı.
Atıştırmalık seviyorsanız daha çok ara öğün içeren, her öğünde aşırı yemek yiyorsanız daha kısa sürede doymanızı ve tok hissetmenizi sağlayacak veya tatlı seviyorsanız ara sıra “sağlıklı” yaramazlıklar yapmanıza izin veren bir diyet listesine çok daha kolay sadık kalabilirsiniz (3).
Unutmayın seçtiğiniz diyeti uzun süre uygulamanız gerekiyor bu nedenle diyet seçme ve diyet listesi belirleme aşamasını aceleye getirmeyin.
Eğer sürekli diyete başlayıp bu diyetlerde başarısız oluyorsanız düşünce yapınızı değiştirmeniz gerekiyor demektir. Öncelikle “ya 0 beden olurum yada şişman olurum” düşüncesinden kurtulun. Hayatta çok az şey böyle keskin hatlarla birbirinden ayrılıyor.
Zaten bu keskin kararlar diyetin kişi üzerinde çok daha fazla stres yaratmasına neden oluyor. Stres arttıkça 1 öğünde hafifçe (belki 1 dilim ekmekle) bozulan diyet nedeniyle kişi diyet öncesinden daha fazla yemek yemeye başlıyor ve diyete başladığı kiloyu da aşıyor (4).
Kendinizi zayıflamaya hazırlarken nasıl görünmeniz gerektiği daha doğrusu kilo verdiğinizde nasıl görüneceğinizi gözünüzde canlandırmaya çalışın.
Diyet yaptığınızı arkadaşlarınıza ve yakın çevrenize söylemenizin de faydaları olacaktır. Örneğin diyet yaptığınızı bilen arkadaşlarınız fast-food restoranında buluşmak yerine bir cafe’de buluşmayı önerebilir. Veya kendinizi güçsüz hissettiğiniz anlarda aileniz diyete devam etmeniz gerektiği konusunda motive edici bir konuşmayla bu süreci daha kolay atlatmanıza yardımcı olabilir.
Yoğun iş temposunda düzenli egzersiz yapabilmenin son derece zor olduğunu kabul ediyorum ama daha fazla hareket edip daha çok kalori yakmak için bir şekilde fırsat yaratmalısınız.
Örneğin asansör yerine merdivenleri kullanabilirsiniz, işe giderken veya eve dönerken 1-2 sokak ötede inip yürüyebilirsiniz, daha çok ev işi yapabilirsiniz. Bu örnekleri kendi gündelik rutininize adapte ederek daha fazla hareket etmeye çalışın.
Daha fazla hareket hem daha hızlı kilo vermenizi sağlar hem de zihnen ve bedenen daha dinç olmanıza, moralinizin yüksek olmasına yardımcı olur.
Son olarak “zayıflamak istiyorum” diyenlerin kullanabileceği / uygulayabileceği küçük öneriler vermek istiyorum.
Sabırlı Olun: Alması yıllar süren kilolardan 1 ayda kurtulabileceğinizi sanmayın. Diyet yaparken sabırlı olun. Her gün tartılmayın çünkü bazen vücudun sıvı tutmasından dolayı tartıda daha ağır çıkabilirsiniz ve bu durum moralinizi bozabilir. Haftada bir gün belirleyin ve sadece o gün tartılın.
Günlük Tutun: Diyet yaparken yediklerinizi ve diyet yaparken yaşadığınız zorlukları yazdığınız bir günlük tutmak en çok kalorinin hangi gıdalardan geldiğinin belirlenmesi ve diyetin hangi aşamalarının sizi zorladığını belirlemek için oldukça pratiktir. Günlüğü düzenli olarak tutabilirseniz kesinlikle motivasyonunuzu artırır ve duruma göre diyetinizi modifiye etmenize imkan tanır.
Ara Hedefler Koyun: Örneğin 2 ayda 9 kilo vermek ana hedefiniz olabilir. Bu ana hedefe ulaşmak ve motivasyonu artırmak için kendinize ara hedefler koyabilirsiniz. Mesela “bu hafta 1.5 kilo vereceğim” gibi.
Direnin: Gözünüzün önünde tatlıların uçuştuğu anlarda direnebilmek size güç katar ve bir sonraki tatlı krizini daha kolay atlatmanıza yardımcı olur. Böyle bir kriz anında “bu krizi atlatırsam daha güçlü olacağım” diyerek kendinizi motive edebilirsiniz.
– See more at: http://iyigelenyiyecekler.com/zayiflamak-istiyorum-diyorsaniz-7-oneri/#sthash.00mnZMWj.dpuf