Vücudun kötü kokmasına neden olan 5 gıda

Kötü vücut kokusu, çeşitli nedenlerde ortaya çıkabileceği gibi yaşam tarzı ve beslenme şekli de vücut kokunuzu kötü yönde etkileyebiliyor…

Herkesin kendine özgü bir vücut kokusu vardır. Ancak bazı nedenlerle ortaya çıkankötü kokular kişileri sosyal hayatlarında olumsuz etkiler. Hoş olmayan bu kokulara karşı önlem alabilmek adına vücut temizliğinize çok önem vermeniz gerekir. Vücut temizliğinin yanı sıra beslenmenize de dikkat etmelisiniz. Çünkü yediğiniz gıdalar da vücudunuzda kötü kokulara neden olabilir.

İşte vücutta kötü kokulara neden olan gıdalar:

Sarımsak

Sarımsak kokulu bir nefes, uzun bir süredir kabus olarak kabul ediliyor. Diğer bazı baharat türleri gibi, sarımsak da acımsı ve oldukça rahatsız edici bir kokuya neden olabiliyor. Kötü nefes ve terlemeyle birlikte vücuttan gelen şiddetli kötü koku, sarımsağı uzak durulması gereken bir baharata dönüştürüyor.

Ancak önemli olan nokta, sarımsak kokusu ve tadının yemeğin hazırlanma şekline bağlı olması. Çiğ ve çok kokan bir sarımsağı yemek en kötü sonuca yol açıyor ve uzmanlara göre pişirilmiş sarımsak daha az şiddetli kokuyor.

Alkol

İnsan vücuduna birçok zararının olmasının yanı sıra alkol, vücudun kötü kokmasına da neden oluyor. Alkol, insan vücudunda genellikle karaciğer tarafından işleniyor ve neredeyse yüzde 10’u absorbe edilmiyor. Bu yüzde 10’luk kısım idrar, nefes ve terleme ile atılıyor.

Alkol ayrıca, kötü bir kokuya neden olan aşırı terlemeyi de artırıyor. Aşırı alkol tüketimi, kişinin uzun bir süre içki kokmasına neden oluyor.

Ispanak

Ispanak gibi sağlıklı bir besinin vücut kokusuna kötü etki ettiğini düşünmek biraz güç. Ispanağın, kimyasal trimetilamin salgılayan yüksek miktarda metil bileşenleri içerdiğine inanılıyor. Bu kimyasal, vücuttan terleme yoluyla atılıyor ve oldukça berbat bir koku yaydığı söyleniyor.

Genellikle, tamamen sindirilemeyen gıdalar vücut kokusuna neden oluyor. Ancak, vücuttan terleme yoluyla atılan bazı kokulu kimyasalları üreten gıdalar, bu kimyasallar üzerinde bakteriler bulunduğunda vücut kokusuna neden olabiliyor. Ispanak gibi fazla lif bulunduran gıdalar da vücut kokusuna katkıda bulunarak kötü kokulu gaza neden olabiliyor.

Kırmızı et

Kötü vücut kokusuna diğer neden olan bir yiyecek ise kırmızı et. Bunun nedeni, kırmızı etin sindirilmesi ve işlenmesi için çok fazla efor gerektirmesi. Kırmızı etin sindirilmesinde harcanan bu efor, yüksek derecede istenmeyen terlemeye neden oluyor.

Vejetaryenlerin de çemen otu ve diğer bazı güçlü kokulu bitkiler nedeniyle benzer sorunları yaşadığı ileri sürülebilir. Ancak bir araştırmaya göre et yiyen erkeklerin ter kokusunun, vejetaryenlerden çok daha kötü olduğu saptanmış. Bu sonuç, Prag’da gerçekleştirilen bir çalışmaya katılan kadınlarla doğrulanmış.

Kırmızı pancar

Genellikle düzenli olmayan sindirim, vücut kokusuna neden olabilir ancak pancar gibi bazı sebzeler de kişinin balık gibi kötü kokmasına neden olabiliyor. Tıpkı ıspanak gibi metil bileşenler bakımından zengin olan pancar, atık ürün olarak trimetilamin salgılıyor.

Bu da insan vücudundan terleme yoluyla atılıyor ve vücutta berbat bir koku ortaya çıkarıyor. Bu koku, insan terindeki trimetilamin gibi kimyasallar üzerinde beslenen bakteriler tarafından ortaya çıkarılıyor. Aslında, bakterilerin bunu, oldukça kötü kokan izovalerik asitler ve androstanlar gibi kendi atık ürünlerine dönüştürmeleri yalnızca birkaç dakikayı alıyor.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir