Sofra Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Misafirlerimiz için hazırladığımız sofra düzeni nasıl olmalıdır? İkramlarımızı en güzel ve şık şekilde nasıl yapabiliriz?

  Genel olarak bir masada neyin nasıl yerleştirildiğini hepimiz biliriz. Hepimizin kendine özgü bir masa düzeni, renk seçimi, servis tarzı vardır. Yine de bazı genel kurallar vardır ki; özellikle o ilk davetlerde, ilk kez yemeğe davet ettiğimiz formal misafirlerimizi ağırlarken oldukça önem arz ederler. Peki bunun standardı var mıdır ve varsa nasıldır bir göz atalım.

 

Ülkelere ve alışkanlıklara bağlı olarak bazı değişiklikler olsa da, genel olarak resimde verilen masa düzeninin bizim kültürümüze uygun olduğunu düşünüyorum.
A – Peçete : Genelde sol tarafa yerleştirdiğimiz peçeteleri; şık bir şekilde katlayabilir veya peçete yüzüğü takarak masaya yerleştirebiliriz. Eğer çorba servisi yapmayacaksanız, servis tabağının (G) üzerine de koymanız mümkün.  
 
B – Salata Çatalı
C – Yemek Çatalı
D – Balık Çatalı : Yemekte balık servisi yapılmayacaksa, sadece ana yemek ve salata varsa balık çatalı ve bıçağı koymaya zaten gerek olmayacaktır. Eğer oldukça formal bir yemek ise ve birden fazla ana yemek servisi yapmayı planlıyorsanız, yemeğe uygun şekilde ikinci bir çatal-bıçak koymanızı tavsiye edebilirim.
 
E – Çorba Kasesi
F – Çorba Servis Tabağı
G – Servis Tabağı : İsterseniz servis tabağınızın altına masa dekorasyonuna uygun şık bir supla da koyabilirsiniz. Gümüş, cam, seramik çok hoş dekoratif suplalar var piyasada.
 
H – Yemek Bıçağı
I – Balık Bıçağı
J – Çorba Kaşığı
 
K – Ekmek Tabağı
L – Tereyağı Bıçağı : Sadece tereyağı olarak düşünmeyin, ezme, haydari, patlıcan ezmesi gibi aperatifler için de kullanılabilir. 
Masada fazla kalabalık yapmak istemezseniz, kişiye özel hazırladığınız salata kaselerinizi ekmek tabağı yerine yerleştirebilirsiniz.
 
M – Tatlı Kaşığı
N – Tatlı Çatalı
 
O – Su Bardağı : Yemek bıçağı hizasında yerleştirilir.
P – Kırmızı Şarap Kadehi
Q – Beyaz Şarap Kadehi 
Eğer sadece tek tip şarap ikramınız olacaksa, herhangi bir seçim alternatifi sunmayacaksanız misafirlerinize, kadehlerden birini kaldırabilirsiniz. Onun yerine, eğer servis yapmayı planlıyorsanız, yine en sağda altta kalacak şekilde dijestif kadehi koyabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir