Şiddete uğrayan kadın haklarını bilmiyor

Şiddet gören kadınlar, haklarını ararken nasıl bir yol izleyeceklerini bilmiyor. Temel haklar toplum tarafından yaygın bir şekilde bilinmediği için, olası bir şiddet durumunda kadınlar haklarını istemekte zorluk çekebiliyor.

Kadın cinayetlerine karşı etkin mücadelenin yolu da kadınların şiddete

karşı haklarını bilmesinden geçiyor.  Şiddetin çeşitli türleri olduğu için her şiddetin de kendine göre bir çözüm yolu var. Şiddete uğrayan mağdur kadınların ve yakınlarının izleyeceği yol ise şöyle sıralanıyor:

Şiddete karşı temel haklar

Geçen yıl mart ayında çıkan Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un yönetmeliği yürürlüğe girdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadına yönelik şiddetle ilgili bu yönetmeliği İspanya’dan Amerika’ya kadar pek çok ülkenin modellerini inceleyerek hazırladı. Öncelikle korunan kadının güvenliği ve gizliliği temin edilecek. Sadece kadına değil, şiddet mağduru kocaya da koruma sağlanacak.

Sözlü şikâyet yeterli: Aile Mahkemesi’ne sözlü başvuruda bulunarak kadınlar koruma isteyebilecek. Yazılı şikâyet aranmayacak. Sözlü şikâyet ve ihbar tutanağa çevrilecek.

Koruma evleri: Mülki amirin ya da kolluk amirinin kararı ile kamuya ait barınma yerlerine (polisevi, öğretmen evi vb.) getirilen şiddet mağdurları, başka onay aranmadan kabul edilecek.

Meslek edindirme: Korunan kadın için öncelik gizlilik ve güvenlik, ardından meslek edindirme devreye girecek. Halk eğitim merkezleri aktif çalışacak.

Hukukî destek:Korunan kişi, hem psikolojik rehberlik hizmeti

hem de hukuki olarak nasıl bir süreç izlemesi gerektiği hakkında yardım alacak. Bakanlık davalara müdahil olacak.

Kreş yardımı: Şiddet uygulayan kişi için işyerine, eve, okula yaklaşamama kararı çıkarılacak. Çocukların kreşi değiştirilip kadınlara kreş yardımı yapılacak.

Evden uzaklaştırılacak: Şiddet uygulayan evden uzaklaştırılacak. Uzaklaştırma yeterli gelmezse kadınlar ‘işyerimi değiştirin’ talebinde bulunabilecek.

Kimlik değiştirilecek: Hâkim tarafından verilen kararla ve kadının rızası alınarak ‘Tanık Koruma Kanunu’ hükümlerine göre kimliği değiştirilebilecek. Hayati tehlikesi varsa, mahkemeden ‘geçici koruma’ isteyebilecek.

İzinsiz, ev satılamayacak: Kadın, aile konutuna şerh koydurabilecek. Böylece ev eşinin üzerine bile olsa, kendisinden habersiz evin satışı yapılamayacak.

Silaha el konulacak:Şiddet uygulayan kişi, asker ya da polis gibi

silah taşıması zorunlu bir kamu görevi yapsa bile, zimmetinde bulunan silahı kurumuna

teslim edecek.

Elektronik kelepçe sistemi devrede: Şiddet uygulayan kişi hâkim kararı ile teknik araç ve yöntemler kullanılarak takip edilebilecek. Bu yöntem ya elektronik kelepçe ya da sinyalizasyon sistemi olacak.

Çözüm yolu bir tane değil

Nereye başvurmalı?: Yaşadığı şehrin kaymakamlığına, valiliğine ya da doğrudan Aile Mahkemesi’ne talepte bulunabilir. 14 ildeki ŞÖNİM’e (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) başvurabilir. Başının derde gireceğini düşünen kadın, doğrudan savcıya ya da Aile Mahkemesi hâkiminin yanına gidebilir. Bu işlemler yapılırken harç/para istenmiyor.

Avukat hakkı: Bulundukları şehrin barosu, maddî durumu iyi olmayanlar için avukat gönderip işlerini takip edebiliyor. Hem avukat tayin edilir hem de mağdur kadın koruma altına alınır.

Korunma hakkı: Şiddet gören kadının eşi alkol bağımlısı ise ‘tedavi edilmeli’ şeklinde çeşitli tedbir kararları da verilebilir. Mahkeme kararı olmadan kadın ‘Benim korunmaya ihtiyacım var’ dediği zaman koruma altına alınabiliyor.

Barınma hakkı: Ancak eşinin öfkesinden uzaklaşmak istiyorsa devlet kadına barınma yeri temin eder, sığınma evine yönlendirir. Şunu da yapabilir, ev kiralayabilir, kirasını da devlet belli bir süre ödeyebilir.

Ekonomik destek: Yeni çıkan yönetmeliğe göre, devlet tarafından kadına günlük geçimini sağlayacak ekonomik destek de sağlanacak. Kadın ‘Kocam eve gelmezse eve kim bakar?’ sorusunu sormayacak. Aile Mahkemesi kocanın, evin kirasını ödeyip geçimini sağlama ve eve yaklaşmaması yönünde karar verebilecek.

Tanık koruması: Çok daha ciddi durumlarda ‘öldürülme tehdidi’ alıyorsa mahkeme kararıyla -6284 No’lu karara göre- ‘Kadının tanık koruma programına alınması’ ile kadının kimliği gizleniyor ve başka bir hayata hazırlanıyor.


Alo Şiddet Hattı: 0212 656 96 96

Sosyal Hizmetler: 183

Jandarma: 156    Polis: 155

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir