İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ufuk Demirel, kalbin pompalama görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi için egzersiz yapılması gerektiğini söyledi. Vücudun gerekli besini ve oksijenini pompalayan, durmaksızın çalışan kalbin sağlıklı kalması için fazla kiloların atılması, sigara içilmemesi ve hareketli bir yaşama geçilmesi gerekiyor.
İstatistiklere göre, Türkiye’de kalp ve damar rahatsızlıkları ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alırken 2014 yılındaki ölümlerin yüzde 40’ının sebebi dolaşım sistemi hastalıkları oldu. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ufuk Demirel, sağlıklı yaşam için kalbin pompalama görevini aksatmadan yerine getirmesi için egzersiz yapılması gerektiğini söyledi.
Demirel, “Kalp sağlığında hareketli yaşama geçmek, mümkünse bisiklet kullanmak ya da günde en az 30 dakika yürüyüş yapmak, asansör yerine merdivenleri kullanmak, fazla kilolardan kurtulmak, sigara içmemek gibi tedbirler, korunmak için önemli” dedi. Dünya Kalp Federasyonu önerisiyle 29 Eylül’ün Dünya Kalp Günü olarak kutlandığını aktaran Demirel, kalp ya da damar sağlığı bozulduğunda kalbin pompalama gücünün azaldığını, doku ve organlara yeterince oksijen ve besin taşınması etkilendiğini ifade etti.
Demirel, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre; kalp ve damar rahatsızlıkları ölüm nedenleri arasında ilk sırayı aldı. Meydana gelen 375 bin 291 ölümün 151 bin 696’sı bu hastalıklar nedeniyle oldu. Erkekler kadınlara göre daha fazla risk altındadır. Birinci derece yakınlarda kalp rahatsızlığının bulunması, sigara içmek, stres, hareketsizlik, total kolestrol yüksekliği, şeker hastalığı, fazla kilolu olmak, bel çevresinin kadınlarda 88 santim, erkeklerde 102 santimden fazla olması kalp hastalıkları için risk oluşturmaktadır. Cinsiyet, genetik yatkınlık gibi değişkenler değiştirilemez risk faktörleridir.
Kalp ve damar hastalıkları nedeniyle olan ölümleri azaltmak için; kan basıncının ve kan şekerinin normal sınırlarda tutulmasına dikkat edilmelidir. 35 yaşından büyük kişiler spora başlamadan önce EKG, efor gibi kardiyak testlerle kontrolden geçmelidir. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmelidir” diye konuştu. Kalp damar hastalıklarının kronik hastalıklar grubunda olduğunu, kişinin yaşantısını psikolojik ve sosyal yönlerden de etkileyen hastalıklar arasında yer aldığını kaydeden Demirel, korunma yollarına dikkat edilmesiyle kalp damar hastalıklarının yüzde 80 oranda engellemenin mümkün olduğunu söyledi.