Ödem Söktüren Besin

1. Ananas

Ananas içindeki bromelain sayesinde vücuttan su atımını arttırıyor. Ayrıca potasyum ve lif açısından da zengindir. Potasyumdan zengin besinler vücut sıvılarında sodyum potasyum dengesinin sağlanmasına yardımcı oluyor. Böylece hücre içindeki sodyum miktarı artmıyor, dolayısıyla ödem oluşmuyor. Lifin yüksek olması ise bağırsağın çalışmasını sağlıyor. Bağırsakların düzenli çalışması su atımının da iyi olması anlamına geliyor. Ödem olduğunu hissettiğiniz zamanlarda her gün 1 porsiyon ananas (1 dilim) tüketebilirsiniz.

2. Maydanoz

Maydanoz içindeki etken maddeler nedeniyle doğal diüretik, yani su atıcı etki yapıyor. C vitamini açısından zengin olan maydanoz, aynı zamanda bol miktarda A vitamini ve bitkisel lif içeriyor. Ödemin oluştuğu günlerde salatalarda 1 demet çiğ olarak tüketmeniz veya haşlayıp suyunu içmeniz, ödemin azaltılmasında yardımcı olabiliyor. Ancak fazla tüketilen maydanoz, vücuttan gereksiz yere su atımına, dolayısıyla tansiyon düşüklüğüne neden olabiliyor. Bu nedenle maydanozu gereğinden fazla tüketmeyin.

3. Kayısı- Kavun

Kayısı ve kavun gibi sarı-turuncu renk sebzeler potasyum açısından oldukça zenginler. Vücut sıvılarında sodyum potasyum dengesinin sağlanması için her gün 2 porsiyon meyve tüketmeniz ödem oluşumuna engel olabiliyor.

4. Turp

Turp, doğal diüretik besinler arasında yer alıyor. Sık sık ödem problemi yaşıyorsanız, haftada 1-2 kez tüketmeniz, vücudunuzdan fazla suyun atılmasına yardımcı olabiliyor. Gaz problemi çekiyorsanız, lahanayı pişirerek veya haşlayarak da tüketebilirsiniz.

5. Süt- Yoğurt

Süt ve yoğurt vücut sıvılarının mineral dengesini sağlamada, dolayısıyla ödemin oluşmasına engel olmada etkili olan kalsiyumdan zenginler. Her gün 2-3 su bardağı kadar süt veya 1 kase yoğurt tüketebilirsiniz.

6. Yulaf

Yulaf bol lif içeriyor. Yapısında bulunan beta glukan sayesinde bağırsak hareketlerini arttırarak dolaşımın hızlanmasına, dolayısıyla ödemin hem atılmasına yardım ediyor, hem de oluşmasına engel oluyor. Süt veya yoğurt içerisinde ya da kurabiye yaparak veya ekmek yapımında kullanarak haftada en az 3-4 kez besin listenizin içinde mutlaka yer alsın.

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir