Kadınlarda Saç Dökülmesi Sebepleri ve Tedavisi

Erkek ya da kadın olsun, saç dökülmesi kişilerin kolay kolay göz ardı edemedikleri bir sorundur. Çoğu kişi saçlarını tarzıyla hatta kişiliğiyle bütünleştirir ve estetik olarak da olmazsa olmazlar arasında görür. Araştırmalar kişilerin kendilerini nasıl gördükleri ile saç arasında yakın bir ilişki olduğunu gösterir. Eğer alışılmadık biçimde, uzun süredir saçlarınızın dökülmekte olduğunu fark ettiyseniz doktorunuza danışmanızda fayda var.

Saç dökülmesi genellikle erkeklerin bir problemi olarak algılanır. Oysa şöyle bir çevremize baktığımızda pek çok kadının da saç dökülmesinden şikayet ettiğini görebiliriz. Kadınlarda saç dökülmesi hormonlarla, beslenmeyle ya da mevsim geçişleriyle ilgili olabilir.

Saç dökülmesinin önüne geçmek için ilk olarak saçların neden döküldüğüne dair doğru sebebi tespit etmek ve ana sorunun çözümüne odaklanmak en doğrusudur.

Beslenme Yetersizlikleri

D vitamini eksikliği belirtileri arasında saç dökülmesi de yer alır. Kapalı mekanda fazla zaman geçirip güneşten uzak kalmış olmanız D vitamini eksikliğinin açıklaması olabilir. Bazen de yaşadığınız yerdeki hava koşulları güneşe hasret kalmanıza neden olur. Böyle bir durum söz konusuysa ve güneşlenmeniz mümkün değilse, D vitamini takviyesi alabilirsiniz.

D vitamini dışında amino asit lizin, bakır ve çinko eksiklikleri de saç dökülmesine yol açabilir. Yeterince protein alınmadığı zaman da yine sorun yaşanabilir. Saç tellerinin proteinden oluştuğu doğrudur ancak yeterince protein almazsak, vücudumuz elde ettiği proteini saça harcamak yerine vücudun daha öncelikli işlevleri için kullanmaya başlayacaktır. Eğer et yemiyorsanız, et dışındaki protein kaynaklarını araştırabilirsiniz.

Hormonal Dengesizlik

30 yaşından itibaren kadınların hormonlarında dengesizlik oluşmaya başlayabilir ve bu da saç dökülmesine yol açar. Bazı erkeklik hormonları hem erkek hem kadın vücudunda bulunur. Bazı kadınlarda bu her iki cinste de bulunan hormonların dengesizliği erkek tipi saç dökülmesine yol açabilir.

Başka hormonal nedenler de yine kadınlarda saç dökülmesi sebepleri arasında gösterilebilir.

Tiroit Problemleri: Boynun ön kısmında buluna tiroit bezi eğer gerekenden az ya da daha çok tiroit bezi üretirse bu aksaklık etkisini saçlar üzerinde gösterebilir. Ancak tiroit problemlerinde saç dökülmesi nadiren tek belirtidir. Saç dökülmesi dışında kilo alma- verme, sıcak ya da soğuğa hassasiyet, çarpıntı gibi diğer belirtiler de dikkati çekecektir.

Polikistik Over Senfromu: Polikistik over sendromu, kadınlarda hormon dengesizliğine yol açar. Bu dengesizlik yüz ve vücutta kıllanmaya ama saçlarda zayıflığa neden olur. POS adet düzensizliğine, akne ve kilo alma gibi belirtiler de gösterebilir.

Hamilelik: Kadınlar hamilelik sırasında saçlarının daha gürleştiğine şahit olabilir. Artan hormon seviyeleri saçların normal biçimde dökülmelerini engeller. Ancak bebek doğduktan sonra hormon seviyeleri aşağı düştükçe saçlar da dökülmeye başlar. Durum epey ciddi görünebilir fakat eninde sonunda saçlar normale dönecektir. Yine de bu dökülme süresinin 2 yıla kadar uzayabileceğini bilmelisiniz.

Doğum Kontrol Hapları: Doğum kontrol haplarında bulunan ve yumurtlamayı önleyen hormonlar saçların incelmesine neden olabilir. Özellikle ailede saç dökülme hikayesi olan kadınlarda bu haplar yüzünden saçlar dökülebilir. Bazen de ilacın alınmasını bırakmak saç dökülmesine neden olabilir.

Menopoz: Menopoz döneminde hormonlardaki değişim bazı kadınları saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya bırakabilir. Bu geçici bir şikayettir ve saç dökülmesi bir süre sonra sorun olmaktan çıkar. Yine de 40 yaşından itibaren saçların gençlik dönemlerindeki kadar gür olmalarını beklememek gerekir. Ayrıca menopoz döneminde kullanılan ilaçlar da saça etki edebilir. Doktorunuzla ilaçlarınızın bu tip bir yan etkisi olup olmadığını ve alınabilecek önlemleri konuşabilirsiniz.

Saç dökülmesiyle ilişkilendirilen diğer ilaçlar arasında ise tansiyon ilaçları, kalp ilaçları, artrit ilaçları ve depresyon ilaçları sayılabilir.

Yoğun Stres

Çok fazla stres saçların aniden dökülmesine neden olabilir. Dökülme birkaç ay sürebilir. Stresi en aza indirmek saç dökülmesi riskini de azaltacaktır. Stres yöntemi, stresi azaltmak gibi kavramlar çoğu kez gözünüze mümkün olamazmış gibi görünebilir. Oysa çeşitli nefes teknikleri, meditasyon, doğa yürüyüşleri ya da profesyonel yardım almak gibi çeşitli seçenekleriniz olduğunu bilmelisiniz.

Zehirli Kimyasallar İçeren Saç Ürünleri

Sodyum lauryl sülfat (SLS) piyasaki çoğu şampuanda bulunan bir kimyasaldır. Burada altını çizeceğimiz asıl nokta ise bu maddenin bağışıklık sistemi üzerinde zehirli etkisi olduğu ve bu maddenin saç köklerine zarar verdiğidir. SLS içermeyen ve doğal içerikli şampuanlar kullanmak saçlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilir. Saç boyalarında da aynı zararlı içerik sorunu vardır. Saçları fazla kimyasala maruz bırakmamak ve doğal ürünlere yönelmek, saçları dinlendirmek dökülmeyi azaltabilir.

Aşırı Kilo Kaybı ve Şok Diyetler

Şok bir diyet uygulayarak fazla kilolarınızı atmayı başarmış olabilirsiniz ancak aynı anda saçlarınızı da kaybetme yolunda bir adım atıyor olabilirsiniz. Ani kilo kayıplarında saçların dökülmeye başladığını fark etmeniz 3 ila 6 ayı bulabilir. Neyse ki, tekrar sağlıklı bir şekilde beslenmeye başladığnızda saçlarınız da normale dönecektir. A vitamini ve protein eksikliği saç dökülmesi olasılığını arttırır.

Sıkı Saç Şekilleri

Saçları ince ince ördürmek, sıkı at kuyrukları veya sürekli bigudi kulllanmak saç dökülmesi için risk oluşturur. Saçların nefes alması gerekir. Eğer sürekli saçlarınızı sıkı sıkı topluyor ya da benzer modeller kullanıyorsanız, saçlarınızı açıp bir süre saçı serbest bıraktığınız modelleri kullanmak saçların kendini toparlamasına yardımcı olabilir.

Çeşitli Hastalıklar veya Tedavi Yöntemleri

Kemoterapi ve radyoterapi gözle görülür biçimde saç kaybına neden olan tedavi yöntemleridir. Bu yöntemler kötü hücreleri öldürürken aynı zamanda saç köklerine de zarar verir. Ancak tedavi sonlandıktan sonra saçlar yine eskisi gibi uzamaya başlar.

Saç dökülmesine neden olabilecek bazı hastalıklar ise şu şekilde sıralanabilir:

Saç Derisinde Sedef: Ciddi boyutlara ulaştığında saç derisindeki sedef saçların dökülmesine yol açabilir. Neyse ki etkili bir tedavinin ardından saçlar da yeniden eski sağlığına kavuşabilir. Saç derisindeki sedefi iyileştirmek çok kolay değildir ve sabırlı bir tedavi süreci gerektirir.

Saçkıran: Saçkıran bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve yama şeklinde, yer yer ve nadiren de tüm saçın dökülmesine yol açabilir. Vücudun kendi bağışıklık sistemi bir hata sonucu kendi saç köklerine zarar verir. Çoğu kez bu durum kalıcı değildir ve 6 ay ile 1 yıl arasında bir sürede saçlar yeniden çıkar.

Kıl Kökü İltihabı (Folikülit): Saç kökü iltihabı halk arasında berber kaşıntısı olarak da bilinir. Saç kökü ağzını çevreleyen iltihap halkaları sıklıkla saçın dökülmesine yol açar. Eğer enfeksiyon çok şiddetliyse kıl kökleri kalıcı olarak zarar görebilir ve saçta yama şeklinde saçsız bölgelere neden olur. Folikülit genellikle bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanır ancak kimi zaman saça uygulanan yağların kıl köklerini tıkaması da enfeksiyon dışı kıl kökü iltihabı sebeplerindendir. Folikülit tedavisi çoğunlukla antibiyotik ile yapılır.

Seboreik Dermatit: Seboreik dermatit enfeksiyondan kaynaklanan bir hastalık değildir ancak enfeksiyon gelişmesine neden olabilir. Bir cilt hastalığıdır ancak kafa derisinde meydana geldiğinde saç dökülmesi görülebilir. Kaşıntıya yol açan, saç derisinde pul pul ve yağlı bir görünüme neden olabilen bir cilt hastalığıdır.

Seboreik dermatit tedavisinde pek çok farklı yöntem kullanılabilir. Kepek şampuanları, antibiyotik veya kortikosteroid kremler bağışıklık sisteminin tepkisini kontrol etmekte kullanılabilir. Oldukça inatçı bir hastalık olduğundan tedavi süreci bir cilt uzmanıyla birlikte, sabırla tedaviye uyularak yürütülmelidir.

Yaşlanma

Yaşlandıkça saçların büyüme hızı da yavaşlar. Saç incelir, beyazlar ve gençlik günlerine oranlar artık daha sağlıksızdır. Saç sağlığını korumak için beslenmeye özen göstermek ve gerekli vitamin desteklerini almak önemlidir.

Kalıtım

Vücudumuzla ilgili çoğu problemde olduğu gibi saç dökülmesinde de genlerin rolü olabilir. Genetik olarak saçları dökülen kadınlar genellikle 50’li yaşlardan sonra bu problemle karşı karşıya kalsalar da, sorun çok daha genç yaşlarda kendini göstermeye başlayabilir.

Saç dökülmesi sorunuyla karşı karşıya iseniz sadece saçlara yüklenmek ve saç ürünleri ile konuyu halletmeye çalışmanız her zaman olumlu sonuç vermeyeblir. İlk olarak saç dökülmesine neyin sebep olduğu bulunmalı ve ana sorun çözülmelidir ki, saçlar da yeniden eski sağlığını kazanabilsin.

lale

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir