Ayvanın Faydaları

Aralarında elma ve armudunda bulunduğu “gülgiller” familyasından olan ayva bir sonbahar meyvesidir.C vitamini bakımından zengin bir meyve olması ve bol miktarda besin lifi içermesini ayvanın faydaları arasında öne çıkan özellikleri. 1 adet ayva, günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık 1/4’ünü tek başına karşılıyor.

Besin değeri oldukça yüksek olan ayvada bulunan diğer vitamin ve mineraller ise şu şekilde; demir, kalsiyum, A vitamini, riboflavin, B6 vitamini, folat, niasin, posyum, fosfor ve magnezyum.

Ayvanın Sağlığa Faydaları

Antioksidanlar: Antioksidan vitaminler arasında gösterilen C vitamini dışında ayvada bulunan diğer antioksidanlar bu meyvenin vücudu toksinlere karşı koruduğunu ortaya koymaktadır.

Antioksidan gıdalar, çeşitli hastalıkların önünü açan serbest radikalleri dengeler ve oksidatif strese karşı sistemi koruyarak zayıf düşmesini önler.

Oksidadif stres serbest radikallerin seviyesinin antioksidan seviyesini geçmesidir. Tek başına bir hastalık olmayan oksidatif stres hücre hasarına neden olarak ciddi hastalıklara yol açar ve bu hastalıkların gelişimlerini hızlandırır.

Besin Lifi: Ayva, normal bir sindirim için kritik önem taşıyan besin lifi bakımından oldukça zengindir. Besin lifi hem kabızlık hem de ishalden korunmak için gereklidir. Suda çözünen ve çözünmeyen besin lifleri ishal durumundan dışkıyı katılaştırarak, kabızlık durumundan ise yumuşatarak vücuttan atılmasını sağlar.

Yeterince besin lifi almak bağırsakları korurken hemoroit gibi rahatsızlıkların görülme oranını düşürür.

Uzmanlar yetişkin kadınlar için günde 25 gram, erkekler içinse 38 gram besin lifi tüketilmesini önerse de günümüz beslenme koşullarında genellikle bu rakamların altında kalınmaktadır.

Ayvayı daha sağlıklı ve düzgün çalışan bir sindirim sistemi için lif takviyesi olarak tüketebilirsiniz.

Kan Basıncı (Tansiyon): Potasyum bakımından zengin gıdaların tüketilmesi kan basıncı seviyesinin kontrol altında tutulmasını sağlar.

Her gün 3-4 kase taze meyve ve sebze yemek yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur. Ayvada potasyum bakımından zengin meyveler arasındadır. 1 orta boy ayva ortalama 181 mg potasyum içerir ve bu miktar günlük potasyum ihtiyacının %5’ine denk gelmektedir.

Böbrek Sağlığı: Ayvanın potasyum içeriği böbrek sağlığının korunmasında da ön plana çıkıyor. Yapılan araştırmalar yeterince potasyum tüketmenin böbrek taşı oluşma riskini önemli oranda azalttığını ortaya koymaktadır.

Ancak potasyum, sağlıklı ve henüz herhangi bir böbrek rahatsızlığı bulunmayan kişilere önerilirken böbrek taşı veya diğer bir böbrek sorunu bulunan kişilerin dikkatli olarak tüketmesi gereken bir mineral. Eğer halihazırda böbrek rahatsızlığınız varsa potasyum bakımından zengin bir beslenme programına başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Kolesterol: Ayva ve özellikle ayva yaprağı kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Ayvanın ve ayva yaprağı özünün yüksek oranda antioksidan içermesi damar tıkanıklığından korunmak için tüketilmesi önerilen meyveler arasında yer almasını sağlamaktadır.

Ayvanın Diğer Faydaları: Dilimlenmiş ayvayı ağrıyan eklemlere sürerek ağrıyı hafifletebilirsiniz. Yine ayva dilimi veya ayva suyu cilt yaralarının tedavisine yardımcı olur. Gözleriniz ağrıyorsa gözlerinizin üstüne ince ayva dilimleri koyarak 10 dakika bekletebilirsiniz. Ayva suyu veya ayva çayı öksürüğe iyi gelir.

Ayvanın Kalorisi ve Besin Değeri

1 adet küçük boy ayvada (yaklaşık 100 gram)

  • 52 kalori
  • 36.8 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %1’i)
  • 13.8 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %23’ü)
  • oç2 mg niasin (günlük ihtiyacın %2’si)
  • 2.8 mcg folat (günlük ihtiyacın %1’i)
  • 10.1 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %1’i)
  • 0.6 mg demir (günlük ihtiyacın %4’ü)
  • 7.4 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %2’si)
  • 15.6 mg fosfor (günlük ihtiyacın %2’si)
  • 181 mg potasyum (günlük ihtiyacın %5’i)
  • 0.1 mg bakır (günlük ihtiyacın %6’sı)
  • 0.6 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %1’i)
  • 1.7 gram besin lifi (günlük ihtiyacın %7’si) vardır.

100 gram ayvanın yaklaşık 80 gramı sudur. Aynı miktarda ayva 45.1 mg omega 6 yağ asitleri içerir.

* Yukarıdaki rakamlar USDA’in 4 yaş ve üzeri için önerdiği 2000 kalorilik beslenme programına göre oluşturulmuştur.

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir