Tıpkı yakın akraba olduğu elmalar gibi armutlar da pek çok farklı tür altında karşımıza çıkar. Deveci armudundan Japon armuduna sayısız farklı armut çeşidi soframızda yer alabilir. Elmadan daha ince kabuklu, tatlı bir meyve olan armut ülkemizde de bolca yetiştiği için şanslı sayılırız. Yaz, kış demeden her mevsim rastladığımız armut, tadı kadar faydalarıyla da oldukça göz dolduran meyvelerden biridir. Yaz mevsimini de işin içine kattık ama aslında sonbahar ve kış ayları armut mevsimi olarak bilinir. Mevsimi fark etmeksizin armut gibi kabuklu meyveler söz konusu olduğunda, bu meyvelerin kabuklarının ne kadar faydalı olduğu ve soyulmadan tüketilmelerinin daha iyi olduğu hemen her kaynakta karşımıza çıkar.
Gerçekten de yakın zamanda yapılan araştırmalar, armut kabuğunun etli kısımlara oranla 3-4 kat daha fazla besleyici ve yararlı madde içerdiği ortaya çıkmıştır. Bu maddeler antioksidan ve iltihap önleyicidir ama ayrıca armut kabuğu bolca lif içerdiği için de armudu kabuğu ile yemek çok daha yararlı olabilir. Ancak sadece kabuğa odaklanmak bir hata olur. Armut tümüyle bolca lif, vitamin ve mineral içeren bir meyvedir.
Ne mutlu ki armut ülkemizde kolayca bulunan ve üstelik fiyatı da makul meyvelerden biri. Belki tezgahta gördüğünüzde kolayca gözden çıkardığınız bu meyvenin faydalarını detaylı şekilde öğrenmen,z, armuda meyve tabağınızda daha çok yer vermenizi sağlayabilir. Gelelim armudun faydalarının neler olduğuna:
Sindirimi Kolaylaştırır: Orta boy bir armut 5.5 gram kadar lif içerir ve günlük ihtiyacımızın 21 ila 38 gram arasında değiştiği düşünülürse, armudun lif bakımından oldukça zengin bir kaynak olduğu anlaşılır. Beslenmede life yer vermek neden bu kadar önemli diye soracak olursanız, gerektiği kadar lif almanız halinde sindirim sisteminiz de size zorluk çıkarmadan, sorunsuz işleyebilir. Kabızlık ve kabızlık sonucu oluşan hemoroid gibi sancılı rahatsızlıklar lif sayesinde önlenebilir. Ayrıca lif, vücudun vitamin ve mineralleri emme kapasitesini arttırır.
Sağlıklı Besin Maddeleri İçerir: Armudun lif bakımından zengin bir içeriği olduğunu söyledik ancak bununla bitmiyor. Orta boy bir armut 212 miligram potasyum içerir. Potasyum vücudun su dengesini düzenlemek adın önemli bir mineraldir. Üstelik, kasların gerektiği gibi çalışması ve en önemlisi kalp atışlarını düzenlemesi açısından son derece yararlı bir maddedir. Armut ve kalp ilişkisini daha önce duymuş muydunuz, şaşırtıcı öyle değil mi? Üstelik dahası da var, aynı armut 7,5 miligram C vitamini de içerir ki bu da ortalama bir yetişkinin günlük C vitamini ihtiyacının % 10’una denk gelir. Bu maddede son olarak armudun gözlere iyi gelen A vitamini içerdiğini de belirtelim.
C Vitamini Bakımından Zengindir: C vitaminini uzun uzadıya anlatmanın gereği var mı? Çoğumuzun bildiği gibi, C vitamini enfeksiyonları önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Gün içerisinde yeterince C vitamini almanız halinde dokuları güçlendiren ve böylece yaraların kolayca iyileşmesini sağlayan kolajen alımını da desteklemiş olursunuz.
Armut K vitamini İçerir: Armut K vitamini içeren bir meyvedir ve K vitamini kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmasıyla bilinir. K vitaminine vücuttaki proteinleri harekete geçirmek için ihtiyaç duyarız. K vitaminimiz azaldığında diş eti ve burun kanamaları artar ya da yaralandığınızda kanama ya da çürükler çok daha uzun sürelidir. K vitamini sağlıklı bir kemik dokusu için gerekli olduğu kadar kanı ve böbrekleri de besleyen, önemli bir maddedir. Büyük bir armut yiyerek günlük K vitamini ihtiyacınızı karşılamanız mümkündür.
Armut Kalbi Korur: Pek çok kaynakta kansere karşı da koruyucu özelliği bulunduğu söylenen armut, kalp hastalıklarına karşı da önerilir ve bunun nedeni genellikle lif ve bolca antioksidan içermesidir. Amerikan Kalp Derneği’nin belirttiğine göre günde bir armut yiyerek felç riskini yarı yarıya azaltmak mümkündür. Ayrıca armudun kalp krizi geçirme riskini ve kalp krizine bağlı ölüm oranını da epey düşürdüğü bilinmektedir. Kalp demişken, armudun çarpıntıya iyi geldiği de belirtilir.
Tip 2 Diyabet Riskini Düşürür: Çeşitli araştırmalar armudun insülin hassasiyetini geliştirdiğini ve tip 2 diyabet riskini azaltmada en etkili meyvelerden biri olduğunu göstermiştir. Armut lif açısından zengin bir meyvedir ancak glisemik indeksi oldukça düşüktür. Yani kan şekerini yavaş yavaş yükseltip yavaş yavaş düşürür. Böylelikle armudun kan şekerini dengede tuttuğunu söyleyebiliriz. Orta boy bir armut yaklaşık 100 kaloridir. Dolayısıyla ara öğün olarak tercih edilebilecek hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçimdir.
Konu kilo vermek olunca kesin konuşmak yanlış olur. Bir kişinin olumlu sonuç aldığı bir diyet programı başka bir kişide işe yaramayabilir. Lif ve karbonhidrat açısından zengin bir meyve olan armut zayıflama konusunda size yardımcı olabilir ama şunu unutmamak lazım ki eğer egzersiz programı ve beslenme biçimi doğru şekilde düzenlenmemişse hiçbir yiyecek maddesi, tek başına zayıflamaya yardımcı olamayacaktır.
Armut zayıflama maratonunda size yardımcı olabilir çünkü kalorisi düşük bir meyvedir. 148 gram ağırlığındaki bir armut yaklaşık 96 kaloridir. Günlük kalori ihtiyacımızın 2000 kalori olduğunu varsayarsak armudun diğer pek çok atıştırmalıklara göre çok daha doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz.
Kilo vermek isteyenler için önemli bir konu da günlük beslenmede lif yönünden zengin yiyeceklere yer vermektir. İşte armut bu açıdan da kilo vermek isteyenler için değerlidir. Lifli yiyecekler midede tokluk hissini arttırır, daha doğrusu tok tutar. Böylece armudun iştah kontrolüne yardımcı olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Armudun kan şekerini kontrol altında tuttuğundan söz etmiştik. Bunun anlamı, armut yediğinizde kan şekeri hemen yükselip çabucak da düşmeyeceğinden, yorgunluk ve açlık hissinin de önüne geçileceğidir.
Tüm bu özelliklerinin yanı sıra bir de armuttaki değerli besin maddeleri listeye eklendiğinde, zayıflamak isteyenlerin kolaylıkla öğünlerinde yer verebileceği meyvelerden birinin armut olduğu ortaya çıkar.
– See more at: http://iyigelenyiyecekler.com/armudun-faydalari/#sthash.Tz4n2dOW.dpuf