Lezzetli Meze Tarifleri!

Soya Soslu Uskumru

Malzemeler:

500 gram uskumru 1 kahve fincanı soya sosu 2 tatlı kaşığı hardal 1 su bardağı zeytinyağı 4 diş sarımsak 3 dal dereotu 1 adet havuç 1 adet salatalık

Hazırlanışı:

Uskumruyu ayıklayın. İyice yıkadıktan sonra haşlayın. Haşlanan balığı soğuk suyun altına tutarak derisini çıkartın. Dereotunu doğrayın. Soya sosu, hardal, zeytinyağı ve sarımsakları bir kabın içinde karıştırın. Dereotunu da sosa ilave edin. Uskumrunun üzerine sosu alın. Yarım saat buzdolabında beklettikten sonra dilimlenmiş havuç ve salatalık ile servis yapın.

Mantar Rulo

Malzemeler:

100 gr un, 250 gr süt,  6 adet yumurta, 100 gr tereyağ, 100 gr gravyer peyniri rendesi, karabiber, tuz 

İç malzemesi:

80 gr un, 1/2 litre süt, 1 paket mantar, 100 gr tereyağ, 80 gr margarin, 1/2 demet maydanoz,
150 gr gravyer peyniri rendesi

Hazırlanışı:

Tereyağ, süt ve unla bir beşamel hazırlayın. Koyu muhallebi kıvamına geldiğinde ateşten alın. İçine yumurta sarıları, tuz, karabiber ve gravyer peyniri ilave edin. Hamur soğuduğu zaman, daha önce çırparak kar haline getirdiğiniz yumurta aklarını ilave edip, önceden yağlayıp unladığınız bir tepsiye yayın. Sıcak bir fırında üzeri kuruyup, altı sarımsı bir renk alıncaya dek pişirip, çıkarın. Unladığınız bir mutfak bezine alt üst edip, yuvarlayın, hamurun kolayca yuvarlanması için sert olmasına özen gösterin. Sıcaklığını muhafaza etmesi için ruloyu, içinde kaynar su bulunan bir tencerenin buharında bekletin. Mantarları yıkayın, az suda haşlayıp, ince dilimler halinde kesin. Margarin, un ve sütle bir beşamel yapıp, ince kıyılmış maydanoz ve 50 gr tereyağı ile birlikte mantarlara ilave edin. Rulo açıp, üstüne hazırladığınız bu içi yayın, tekrar yuvarlayıp, üzerine eritilmiş tereyağı ve rendelenmiş gravyeri serpin. Ruloyu, mantarlı salça ile servis yapın. Salçayı aynı iç gibi hazırlanır, ancak beşameli daha hafif olmalıdır, arzu ederseniz iki çorba kaşığı ekşi krema ilave edebilirsiniz, mantar yerine jambon veya kıyma içi de kullanablirsiniz.
Mantar Rulo

Malzemeler:

100 gr un, 250 gr süt, 6 adet yumurta, 100 gr tereyağ, 100 gr gravyer peyniri rendesi, karabiber, tuz

İç malzemesi:

80 gr un, 1/2 litre süt, 1 paket mantar, 100 gr tereyağ, 80 gr margarin, 1/2 demet maydanoz, 150 gr gravyer peyniri rendesi

Hazırlanışı:

Tereyağ, süt ve unla bir beşamel hazırlayın. Koyu muhallebi kıvamına geldiğinde ateşten alın. İçine yumurta sarıları, tuz, karabiber ve gravyer peyniri ilave edin. Hamur soğuduğu zaman, daha önce çırparak kar haline getirdiğiniz yumurta aklarını ilave edip, önceden yağlayıp unladığınız bir tepsiye yayın. Sıcak bir fırında üzeri kuruyup, altı sarımsı bir renk alıncaya dek pişirip, çıkarın. Unladığınız bir mutfak bezine alt üst edip, yuvarlayın, hamurun kolayca yuvarlanması için sert olmasına özen gösterin. Sıcaklığını muhafaza etmesi için ruloyu, içinde kaynar su bulunan bir tencerenin buharında bekletin. Mantarları yıkayın, az suda haşlayıp, ince dilimler halinde kesin. Margarin, un ve sütle bir beşamel yapıp, ince kıyılmış maydanoz ve 50 gr tereyağı ile birlikte mantarlara ilave edin. Rulo açıp, üstüne hazırladığınız bu içi yayın, tekrar yuvarlayıp, üzerine eritilmiş tereyağı ve rendelenmiş gravyeri serpin. Ruloyu, mantarlı salça ile servis yapın. Salçayı aynı iç gibi hazırlanır, ancak beşameli daha hafif olmalıdır, arzu ederseniz iki çorba kaşığı ekşi krema ilave edebilirsiniz, mantar yerine jambon veya kıyma içi de kullanablirsiniz.

Kremalı Patates

Malzemeler:

6-7 adet patates, 
1 kutu hazır krema, 
kaşar peyniri, 
tuz, 
karabiber 

Hazırlanışı:

Patatesler soyulup, ince dilimler halinde yuvarlak olarak doğranır. Tuzlu suda birkaç dakika haşlanır. Süzülüp borcam tepsiye dizilir. Karabiber dökülür, üzerine bir kutu hazır krema yayılır. Rendelenmiş kaşar peyniri de eklendikten sonra üzeri kızarıncaya kadar fırında pişirilir.

Kremalı Patates

Malzemeler:

6-7 adet patates, 1 kutu hazır krema, kaşar peyniri, tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Patatesler soyulup, ince dilimler halinde yuvarlak olarak doğranır. Tuzlu suda birkaç dakika haşlanır. Süzülüp borcam tepsiye dizilir. Karabiber dökülür, üzerine bir kutu hazır krema yayılır. Rendelenmiş kaşar peyniri de eklendikten sonra üzeri kızarıncaya kadar fırında pişirilir.

Salamlı Sosisli Kanepeler 

Malzemeler: 

12 milföy hamuru 
125 gr. beyaz peynir 
1 kase sosis 
50 gr. salam 
1 domates 
2 biber 
1 yumurta 

Hazırlanışı: 

6 tane milföy hamurunu yağlanmış tepsiye dizin. Diğer milföy hamurlarının ortasını dikdörtgen bir kalıpla açın. Beyaz peyniri karıştırma kabında rendeleyin. Sosis ve salamı doğrayıp peynirle karıştırın. Milföylerin ortasına peynirli harçtan koyun. Ortası açılmış diğer hamuru üzerine kapatın. Diğer hamurlar içinde aynı işlemi uygulayın. Domates ve biberi doğrayıp hamurların üzerine yerleştirin. Hamurun kenar kısımlarına yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

Duygu ÇELİKKOL
Salamlı Sosisli Kanepeler

Malzemeler:

12 milföy hamuru 125 gr. beyaz peynir 1 kase sosis 50 gr. salam 1 domates 2 biber 1 yumurta

Hazırlanışı:

6 tane milföy hamurunu yağlanmış tepsiye dizin. Diğer milföy hamurlarının ortasını dikdörtgen bir kalıpla açın. Beyaz peyniri karıştırma kabında rendeleyin. Sosis ve salamı doğrayıp peynirle karıştırın. Milföylerin ortasına peynirli harçtan koyun. Ortası açılmış diğer hamuru üzerine kapatın. Diğer hamurlar içinde aynı işlemi uygulayın. Domates ve biberi doğrayıp hamurların üzerine yerleştirin. Hamurun kenar kısımlarına yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

Kuru Bakla Favası

Halk arasında fava dendiğinde hep kuru bakla anlaşılır. Kelime Latince kökenli olup bize Rumca'dan mirastır. Kuru bakliyattan yapılan bütün ezmelere İstanbul Rumları fava derdi. Bugün komşu Yunanistan da sarı mercimek ve patatesevliliğinden yapılan fava, renk olarak İstanbul'unkine benzese de hacım olarak tabakta yayılmakta, lezzet olarak da haliyle kuru baklanın yerini tutmamaktadır.

Malzemeler:

1/2 kilo kuru iç bakla (fava), 2 baş orta boy kuru soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı toz şeker, 1 limonun suyu, 1/2 demet dereotu, 1 su bardağı sızma zeytinyağı, içme suyu, kırmızı soğan 

Hazırlanışı:

Kuru iç baklayı akşamdan ıslatın. Pişireceğiniz zaman sudan geçirerek yıkayın. Tencereye bütün soğan, tuz, toz şeker, bir sıkım limon suyu, sızma yağ, üzerini örtecek kadar su koyarak kaynatın. Fazla su koyduğunuzda istediğimiz kıvamda değil koyu çorba kıvamında fava elde edersiniz. Bakla taneleri helmelenip erimiş olacaktır. Soğanları çıkarın ince kıyım dereotu katarak mikserde karıştırıp, yayvan bir kaba döküp soğuynana kadar dışarda bekletin. Serleştikten sonra favayı karelere keserek tabaklara alın ve üzerine dereotu serpin.
Kuru Bakla Favası

Halk arasında fava dendiğinde hep kuru bakla anlaşılır. Kelime Latince kökenli olup bize Rumca’dan mirastır. Kuru bakliyattan yapılan bütün ezmelere İstanbul Rumları fava derdi. Bugün komşu Yunanistan da sarı mercimek ve patatesevliliğinden yapılan fava, renk olarak İstanbul’unkine benzese de hacım olarak tabakta yayılmakta, lezzet olarak da haliyle kuru baklanın yerini tutmamaktadır.

Malzemeler:

1/2 kilo kuru iç bakla (fava), 2 baş orta boy kuru soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı toz şeker, 1 limonun suyu, 1/2 demet dereotu, 1 su bardağı sızma zeytinyağı, içme suyu, kırmızı soğan

Hazırlanışı:

Kuru iç baklayı akşamdan ıslatın. Pişireceğiniz zaman sudan geçirerek yıkayın. Tencereye bütün soğan, tuz, toz şeker, bir sıkım limon suyu, sızma yağ, üzerini örtecek kadar su koyarak kaynatın. Fazla su koyduğunuzda istediğimiz kıvamda değil koyu çorba kıvamında fava elde edersiniz. Bakla taneleri helmelenip erimiş olacaktır. Soğanları çıkarın ince kıyım dereotu katarak mikserde karıştırıp, yayvan bir kaba döküp soğuynana kadar dışarda bekletin. Serleştikten sonra favayı karelere keserek tabaklara alın ve üzerine dereotu serpin.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir