Beslenme şekillerinin en sağlıklısı
Yemeklerin genelinde zeytinyağı kullanılan Akdeniz mutfağı hastalıkları kovuyor. Bu bölgenin yemek kültürü gençleştiren ve dinç tutan özellikleriyle sağlıklı yaşamın kapılarını aralıyor.
En sağlıklı beslenme modeli olarak seçilen Akdeniz tipi beslenme; zeytinyağı, sebze, meyve, balık, tahıl, kurubaklagil açısından zengin; kırmızı et, süt ve süt ürünleri açısından fakir bir modeli oluşturuyor. Akdeniz tipi beslenmede posa, yağ asidi, kompleks karbonhidrat içeriği yüksek doymuş yağ, kolestrol, basit karbonhidrat içeriğinin düşük olduğunu belirten Medical Park Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay; “Akdeniz bölgesinde yaşayan insanlarda sağlıklı beslenme şekillerinin etkisiyle kalp-damar hastalığı, diyabet, obezite ve kanser gibi hastalıklar diğer bölgelere göre daha az görülür” dedi, şöyle devam etti: Akdeniz mutfağında peynir çeşitleri özellikle de keçi sütünden yapılanları vazgeçilmezdir. Çiğ sebzeler, baharatlarla süslenmiş salatalar mutlaka Akdeniz bölgesi sofrasında yer alır. Meyve çeşitleri tüketimi fazla olduğundan vitamin mineral açısından zengin beslenme modeli hakimdir. En çok tüketilen besin grubu olan tahıllara bu bölgede de oldukça fazla yer verilmektedir. Akdeniz bölgesinde yaşayan insanlar günlük aldığı enerjinin yüzde 60-65’ini karbonhidrat kaynaklı alırlar.
Bu bölgede az su bol tahılla yapılan çorbalar yüksek besin içeriğiyle sofraların vazgeçilmezidir. Et az miktarda kullanılır. Doymuş yağ tüketimi sınırlıdır. Bu yüzden kalp hastalıklarının en az görüldüğü bölgedir. Yapılan araştırmalarda zeytinyağının ağrı kesici, ateş düşürücü özelliğinin yanı sıra romatizma ile başa çıktığı ve kalp-damar sağlığını koruduğu görülmüştür. Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların zeytinyağı tüketimi sayesinde alzheimer riskinin azaldığı, kalp krizi riskine yakalanma olasılıklarının düştüğü kanıtlanmıştır.
Okunma:
524