Tüm dünyada en önde gelen ölüm sebebi arasında ilk sıralarda yer alan kalp-damar hastalıklarına dikkat! Uzmanlar yapılan araştırmalarda sağlıklı yaşam tarzı değişikliğiyle bu hastalıklarından ölüm riskinin yüzde 70’lere varan oranda azaltılabileceğini belirtiyor. Fazla tuz kullanımının kalp sağlığını tehdit ettiğini belirten bilim adamları, “Yemeklere tuz yerine baharat katın” uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, baharatların sağlığa faydalarını sıralıyor:
BİBERİYE:
Özellikle et yemeklerini tatlandırmak için rahatlıkla kullanılabilirsiniz. Biberiye vücutta mevcut iltihabi reaksiyonların etkisini azaltarak kalp damar sağlığına katkıda bulunuyor. Aynı zamanda doğal antioksidan etkisi de genel sağlığınıza fayda sağlıyor.
SAFRAN:
Safranla özellikle pilavları renklendirip, tatlandırabilirsiniz. Antioksidan özelliği olan safran damar yapısını koruyor ve vücuttaki iltihabi reaksiyonu azaltıyor. Bunların yanı sıra kolesterolü düşürücü etkisi de mevcut.
KEKİK:
Et yemeklerinin vazgeçilmezi olan kekik, antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisiyle damar sağlığının korunmasına katkıda bulunuyor. Kekik ayrıca kolesterolü de düşürüyor.
KİŞNİŞ:
Et yemeklerini lezzetlendirebileceğiniz kişniş oldukça faydalı bir baharat. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirip, hazımsızlığa iyi gelmesinin dışında kan kolesterol seviyelerini de düşürüyor ve hipertansiyon kontrolü sağlıyor.
KİMYON:
Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin vazgeçilmezi olan kimyon vücutta iltihabi reaksiyonu azaltıyor. Ayrıca kan şekerini düşürmeye, kan basıncını düzenlemeye katkı sağlıyor ve kanı sulandırarak damar sağlığına olumlu etki yapıyor.