Solar Impulse projesinin internet sitesinde yer alan habere göre, ABD’nin Oklahoma eyaletindeki Tulsa Uluslararası Havalimanı’ndan dün kalkan uçak, 16 saat 34 dakikalık uçuşun ardından Ohio eyaletindeki Dayton Uluslararası Havalimanı’na indi.
Fosil yakıt kullanılmadan sadece güneş enerjisiyle çalışan uçağın Atlantik Okyanusu’nu geçmeden önce ABD’de New York eyaletine de uğraması bekleniyor. John F. Kennedy, Newark ve La Guardia havalimanlarının bulunduğu eyaletteki yoğun hava trafiğinin Solar Impulse 2’yi zorlayacağı belirtiliyor.
Ortalama hızı saatte 45 kilometre olan uçak, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerde bu hızın iki katına ulaşabiliyor.
Dünya turuna 5 Mart 2015’te Abu Dabi’den başlayan Solar Impulse 2, şimdiye kadar 12 etabı tamamlamış oldu: 1. etap Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri) – Muskat (Umman), 2. etap Muskat – Ahmedabad (Hindistan), 3. etap Ahmedabad – Varanasi (Hindistan), 4. etap Varanasi – Mandalay (Myanmar), 5. etap Mandalay – Chongqing (Çin), 6. etap Chongqing – Nanjing (Çin), 7. etap Nanjing – Nagoya (Japonya), 8. etap Nagoya – Hawaii, 9. etap Hawaii – San Francisco, 10. etap San Francisco – Phoenix, 11. etap Phoenix – Oklahoma, 12. etap Oklahoma – Ohio.
Ağırlığı sadece 2,3 ton olan uçağın 72 metrelik genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor. Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor.
Solar Impulse 2, turunu tamamlayabilirse dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kateden ilk uçak, uçağın mucidi ve pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg de dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecek.