Sinüzitle baş etmenin yolları

Kış aylarında coşan sinüzit ağrılarıyla baş etmenin yolu doğal gıdalardan geçiyor.

Günde yenilecek 1 avuç üzümle, içilecek 2 bardak zencefil çayı ağrıları kesiyor.

Grip ve nezleden sonra kışı en çok seven hastalıkların başında gelen sinüzit; baş ağrısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi pek çok sorunu da beraberinde getiriyor.

Burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşlukların iltihaplanmasıyla sinüzitin oluştuğunu söyleyen uzmanlar hastalığı şöyle anlatıyor:

AĞIZ KOKUSUNA DİKKAT
“Yanak ağrısı, yüzde basınç hissi, öne eğilirken artan yüz veya baş ağrısı, ağız kokusu, öksürük gibi belirtiler gösterir.

Bazen ateş veya mide rahatsızlığı şikayetleri görülebilir.

Kronik sinüzitte, belirtilerin süresi üç aydan uzundur.

Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alamama ve özellikle geceleri artan öksürük gibi problemler yaratır.

Sinüzit ağrılarını azaltmanın mümkün olduğunu belirten uzmanlar bunun yollarını ise şöyle anlattı:

ZENCEFİL ÇAYI:
Sinüzit nedeniyle oluşan baş ağrılarında zencefil çayı ağrıyı azaltmada etkilidir.

Zencefil kökünü bir demlikte kaynatın, 15 dakika sonra için.

Başınız ağrıdığı dönemlerde günde 2 bardak tüketebilirsiniz.

ÜZÜM

Üzümde iltihap önleyici biyoflavonoidler içerir.

Bu nedenle günde 1 avuç üzüm sinüzite iyi gelir.

TARÇIN:
Kekik, karanfil, tarçın sinüzit iltihaplarının ve buna bağlı ağrıların azalmasında etkilidir.

KEKİK ÇAYI:
Kekik çayı içebilirsiniz, içtiğiniz suyun içerisine bir dal yeşil karanfil koyabilirsiniz.

Karabaş otu:
Antibakteriyel özelliğe sahiptir. Sarımsak, yeşil ve ginseng çayını da içebilirsiniz.

ZEYTİN:
Zeytin yaprağı çayı da sinüzit ağrılarında etkilidir.

ELMA SİRKESİ:
Bağışıklık sistemini güçlendiren elma sirkesi, aynı zamanda sinüzit tedavisinde de kullanılır.

Bir bardak suya birkaç kaşık elma sirkesi karıştırırak tüketin.

ÇEMEN TOHUMU:
Çemen otu tohumu, anti inflamatuar özellikler içerir.

Mukozaları temizleyerek sinüslerin boşalmasına yardımcı olabilir.

Bunun dışında çemen tohumu mukus oluşumunu azaltır.

Bir bardak suya iki çay kaşığı çemen tohumu ekleyin ve kaynatın.

Soğuduktan sonra için, sorun çözülene kadar uygulanabilir.

KİVİ:
C Vitamini için bolca taze sebze-meyve yiyin.

Meyvelerin sadece suyunu içmektense yemeyi tercih edin.

Kivi, mandalina ve portakal tüketin.

YOĞURT:
Besinle alınan çinko da önemli bir bağışıklık artırıcıdır ve antienflamatuvar (iltihabı azaltarak ağrı kesici) özelliği olabilir.

Deniz ürünleri, et, tavuk, süt, yoğurt, fasulye, fıstıklar ve tam tahıllar tüketin

Banyo yaptıktan sonra dışarı çıkmayın. Rüzgarlı ortamlardan kaçının. Islak saçla dışarı çıkmayın, çok soğuk havalarda mutlaka bere takın.

Kafeinli içecekler, çikolata, tütsülenmiş et, çeddar peyniri gibi baş ağrısını tetikleyen besinlerden uzak durun.

Burun kemik eğriliği, buru eti büyümesi ve polip gibi yapısal sorunlar varsa kulak burun boğaz uzmanına muayene olun.

Kışın kalorifer nedeniyle iyice kuruyan hava, sinüzit gelişimine neden olacak ortama zemin hazırlayabilir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir