Kaspersky Lab, mevcut BT güvenlik trendlerini tartışmak, 2016 tahminlerihakkında konuşmak ve şirketlerin siber tehditlerden nasıl korunacakları hakkında tavsiyelerde bulunmak için Macaristan’ın Budapeşte şehrindeAvrupa Cyber Security Weekend’i düzenledi. Kaspersky Lab’ın Global Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT) uzmanları ve davet edilen Europol uzmanları, 12 ülkeden gazeteciler ve konuk iş adamlarına sunumlar yaptı.
Bu sunumda Gary McEwen, giriş bariyerinin siber suç için alçaltılması, fidye yazılımlarının (özellikle ‘police’ fidye ve şifreleme yazılımı) yaygınlaşması nedeniyle siber suçun artan saldırganlığı ve BT saldırılarında Uzaktan Erişim Araçlarının kullanımının artmasını içeren siber suç trendleri hakkında konuştu.
Uzmanların 2015’in üçüncü çeyreğindeki BT tehditleri analizleri, Avrupa’daki kullanıcıların ortalama %35‘inin yerel ağlar ve taşınabilirortamlarla ilgili güvenlik ihlalleriyle karşılaştığını, %20‘sinde ise webbağlantılı tehditler algılandığını ortaya koyuyor. Kurumların karşılaştığı tehditler hakkında konuşan uzmanlar, B2B International ve Kaspersky Labtarafından gerçekleştirilen 2015 Global Kurumsal BT Güvenlik Riskleri anketinden alınan istatistiklere referans veriyorlar.
Avrupa’daki şirketlerin %48‘i 12 ay içinde virüsler, solucanlar, casusyazılımlar ve diğer zararlı yazılım programlarıyla karşılaştıklarını, %18’i ağa izinsiz giriş algıladıklarını, %12’si siber casuslukla karşılaştıklarını ve %8’i kendilerini hedefli saldırı altında bulduklarını söyledi.
Aynı ankette şirket içi tehditler açısından kurumların kullandıkları yazılımlarda zayıf noktalarla (katılımcıların %29‘u rapor etmiştir) ve personelin bilgi sızdırmasıyla (yanlışlıkla (%21) veya kasten (%11)) karşılaştıkları belirtilmiştir. Kurumsal bilgi taşıyan mobil cihazlar, veri sızıntısı için fazladan risk taşır. Uzmanlar bu tehditler ve hangi çözümlerin bunların üstesinden geleceği üzerinde tartışmıştır.
Veri merkezlerinde saklanan verilerin artan sayısı, sanal sunucuların güvenliği ve veri depolama sistemleri de tartışmaya dahil edildi. Siber güvenlik için bütüncül yaklaşımın, BT teknolojilerini, süreçleri ve eğitimi birleştirmek gibi faydalarının üzerinde duruldu.
Gartner’e göre tipik bir şirket, BT Güvenlik bütçesinin %90‘ını önlemeye ve sadece %10’unu algılama/yanıtlamaya ayırıyor. Ancak bu yüzdelerle bile kurumlar tarafından, farklı ölçeklerde kurumların ve sektörlerin güvende kalmasını sağlayabilen İstihbarat Servislerine yönelik talep git gide artıyor.