SEYAHAT ETMENİN ALTIN KURALLARI
SEYAHATTEN ÖNCE
Seyahat planlamak kolay iş değil. Öncesinde ciddi bir araştırma gerektiriyor. İşte bu süreci kolaylaştıracak birkaç ipucu.
- Öncelikle uygun bir destinasyon belirlemek gerekiyor. Bunun için ne tarz seyahatlerden hoşlandığınızı sorgulamalısınız. Örneğin seyahatinin merkezine eğlenceyi yerleştiren birisi için ıssız bir ada, tüm güzelliklerine rağmen bir noktada sıkıcı gelecektir. Dolayısıyla seçiminizi yaparken önceliklerinizi iyi belirleyin ve destinasyonunuzu buna göre seçin.
- Seçiminizi yaptınız ve hatta destinasyonunuza nasıl gideceğinizi de tasarladınız. Seçtiğiniz güzergah vize mi gerektiriyor? Hiç panik yapmayın. Vize işlemleri birçok kişiye külfet gelse de işin altın kuralı erken davranıp sistemli olmak. Başvuracağınız konsolosluktan size en uygun randevuyu alın ve talep edilen belgeleri eksiksiz bir şekilde toplayın. Talep edilen belgelerden bazıları size anlamsız gelebilir, sorgulamayın ve ne isteniyorsa yapın. Topladığınız bu evraklarla birlikte başvurunuzu yapmak üzere randevunuza gidin. Ardından da sık sık online mecralardan ya da telefon üzerinden başvuru durumunuzla ilgili bilgi alın. Zira ek belge taleplerini kaçırıp da süreci yavaşlatmak istemezsiniz
- Kimilerine göre belki de yolculuğun en sıkıntılı aşamasını atlattınız. Halbuki bize göre daha önemli bir kısım var önünüzde: Konaklayacak bir yer ayarlamak! Küçük ve alternatifi az olan yerlere gidiyorsanız işiniz daha kolay; ancak rotanızı büyük şehirlere çevirdiyseniz ve hatta seyahatiniz boyunca birkaç şehir değiştirecekseniz öncesinde ciddi bir okuma yapmak gerekiyor. Gideceğiniz yerde ya da yerlerde en uygun konaklama noktalarını saptamanız ve bununla birlikte fiyat/hizmet dengesini kurmanız gerekiyor. Hal böyle olunca da iş biraz daha zorlaşıyor. Fakat unutmayın, internette ön bilgi alabileceğiniz ve fiyat karşılaştırması yapabileceğiniz birçok site var.
- Bazı destinasyonlar için gitmeden önce yaptırmanız gereken aşılar olduğunu unutmayın. Bununla ilgili bilgileri en güncel kaynaklardan takip edin ve yola çıkmadan önce sağlıklı bir seyahat için her türlü koşulların sağlandığına emin olun.
- Gideceğiniz yerin para birimine göre döviz satın almayı unutmayın ve mümkünse bu işlemi havaalanlarına bırakmayın. Nitekim buralarda döviz kurları hiç de gerçekçi değil; üstelik komisyon bedelleri de bir hayli yüksek.
- Seyahate çıkmadan önce farklı farklı yerlerden yapacağınız okumalar sırasında ‘Görülecekler/Yapılacaklar’ listesi çıkarmak, seyahatinize olan heyecanınızı perçinleyecek. Ayrıca böyle bir liste sayesinde gideceğiniz yerde zaman kaybı olmadan daha sistemli gezebilirsiniz. Bu listenin yanına şehir içi ulaşıma dair ufak ipuçları da ekleyebilirsiniz. Alternatiflerinizi bilerek gitmek size hem seçme hakkı hem de güven verecek.
- Seyahat boyunca gezdiğiniz yerleri, gözlemlediklerinizi not alabilmek için ufak ve kolay taşınabilir bir not defteri atın çantanıza. Bu notlar seyahat sonrasında çok işinize yarayacak, ihmal etmeyin.
- Otel rezervasyonları ve uçak, otobüs ve/ya tren biletlerinizin çıktılarını almayı ihmal etmeyin. Bunlar çoğu zaman gerekmez. Fakat olası aksiliklerde can kurtarıcıdır. Pasaportunuzun fotokopisi de bu çıktıların arasında bulunmalı. Zira pasaportunuzu kaybederseniz bu fotokopi, işlerinizi hızlandırmak için en büyük aracınız olacak.
- Yarın yolculuk başlıyor; fakat sizin önünüzde seyahatin en önemli aşaması duruyor: Bavul/Çanta hazıramak! Seyahat etmenin en önemli kuralı yanınıza mümkün mertebe az ama kullanışlı eşyalar almaktır, bunu unutmayın. Sırf kıyafetinizle çok güzel gözüküyor diye çantaya bir ayakkabı daha atmanın anlamı yok.
SEYAHAT ESNASINDA
Söz konusu seyahat olduğunda herkesin farklı alışkanlıkları var. Birçoğumuz da bu alışkanlıklara müdahale edilmesinden hoşlanmayız. Dolayısıyla bu alanda uzun uzadıya öneriler vermekten kaçınacağız. Yine de faydalı olacağına inandığımız birkaç noktaya dikkat çekmek istiyoruz.
- Çağımızın olmazsa olmazı akıllı telefonlar seyahatlerimiz için de vazgeçilmezliğini çoktan ilan etti. Zira hem kamera hem de harita özellikleriyle seyahatlerimizin can kurtaranları desek hiç de yanlış olmaz onlar için. Çevrimdışıyken bile çalışan uygulamalar sayesinde birçoğumuz kağıt harita taşımayı bıraktı artık. Bu yüzden sizinle beraber telefonlarınızın da seyahate hazır olması şart. Şarjların dolu, uygulamaların yüklü olduğundan emin olun.
- Teknolojiye rağmen en klasik yollardan seyahat etmeyi sevenlerdenseniz gideceğiniz yere gider gitmez bir harita edinin ve kağıt haritanın bilinmezliği içinde şehrin sokaklarında kaybolun. Unutmayın kaybolmak bir yeri tanımanın en iyi yoludur.
- “Fotoğraf bir tutku meselesidir,” diyenler telefonlarını ceplerine koyabilir. Kadrajdan uzun uzun bakmayı sevenler için en iyi yol arkadaşı fotoğraf makinesidir. Dolayısıyla yanınızdan, boynunuzdan eksik etmeyin. Hatıralarınız çekeceğiniz fotoğraflarla canlı kalacak, unutmayın.
- ‘Görülecekler/Yapılacaklar’ listenizi hazırlamıştınız. Listeye bir tık daha atabilmek için etrafınızdakileri kaçırmayın. Sürekli çevrenize bakın ve listenizi geliştirmeye hazırlıklı olun. Listedekileri görmüş olmak için değil, sindire sindire gezin. Kısacası turist değil, gezgin olun!
- Yerele yakın olun; bu gittiğiniz yeri deneyimlemenin en güzel yolu. Bölgede yaşayan insanlarla sohbet edin. Göz dolduran restoranlardansa yerel restoranlarda yemek yiyin.
- Not alın! Evet, bunu hem kendiniz hem de sevdikleriniz için yapın. İnsan hafızası o kadar nankör ki yıllar sonra gezdiğiniz bu sokakları hatırlamak oldukça zor olacak. Siz de yanınızda getirdiğiniz not defterinize kaldığınız otellerden geçtiğiniz sokaklara, yediğiniz yemeklerden konuştuğunuz insanlara her şeyi yazın.
SEYAHATTEN SONRADönüş yoluna geçtiğiniz anda seyahatiniz bitmiş demektir. Ancak yapmanız gerekenler bitmedi!
- Fotoğraf makinelerinizi ve telefonlarınızı çantanıza koyun ve etrafınıza son kez bakın. Bu seyahate dair zihninizi tazelediğinizde gözlerinizin önüne bu görüntünün geleceğini unutmayın ve gereksiz ne varsa görüntünün dışında bırakın.
- Yurtdışından dönüyorsanız Duty Free’de kendinizi kaybetmeyin. Fiyatlar sandığınız kadar uygun değil; özellikle de sürekli değişen döviz kurları düşünüldüğünde… Elzem olmayan bu alışveriş sebebiyle fazla harcama yaparak seyahatinize kara leke düşürmeyin.
- Eve döner dönmez en kısa zaman içinde seyahat sırasında tuttuğunuz notları derleyin. Seyahate hazırlanırken okuduğunuz gezi notları nasıl size yol gösterdiyse sizin tuttuğunuz notlar da başka bir gezgine yol gösterebilir, unutmayın.
- Gittiğiniz her seyahat fotoğraf arşiviniz için çok kıymetli, hatırlayın. Dolayısıyla dönüşünüzde tarih ve yer bildirimlerine göre fotoğraflarınızı dosyalayın. Olası bozulmalara karşı da mutlaka yedekleyin!