Enç, zayıflamak isteyen kişilerin sağlıklı zayıflamak için bir takım hususlara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, kilo vermek ve zayıflamanın çağımızın en yaygın sorunlarından bir tanesi olan obezite nedeniyle gündemdeki konular arasında ilk sıralarda yer aldığını belirtti.
Enç, zayıflamanın 8 gizli formülü ile ilgili olarak şu tüyoları verdi:
TARÇIN: Tarçın bilinen en eski baharatların başında gelir.Bu baharat genelde tatlandırıcı olarak kullanılır. Yurt dışında yapılan araştırmalarda gösteriyor ki 6 hafta boyunca bir çay kaşığının çeyreği kadar tarçın tüketmek,kandaki glikoz miktarını ve kötü kolestrolü azaltıyor. Ayrıca şekeri metabolize etme yeteneğinizi de artırıyor. Şeker hastaları için faydalı olan tarçın,metabolizmayı hızlandırır ve kilo verilmesine yardımcı olur. Yağ dokularını kolayca eritir. Karın bölgesindeki yağlardan kurtulmak için Tarçın oldukça etkilidir. Tarçının içerisindeki enzimler, karın bölgesindeki kan damarlarını uyararak özellikle karın zayıflaması ve göbek eritme sürecini hızlandırmaktadır. Kilo Verdiren Tarçın Çayı; 3-4 çubuk tarçını ve 2 tatlı kaşığı balı, bir bardak su ile kaynatın. Ardından içerisine 2 adet karanfil ekleyerek kahvaltıdan yarım saat önce ve yatmadan bir saat önce tüketin.
FASULYE: Tam bir protein deposu olan fasulye A, B9 ve Cvitamini ile demir ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. Aynı zamanda B5vitamini ve kalsiyum içerir. Vücuda güç ve enerji vererek, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Fasulye,kandaki kötü kolesterol düzeyini önemli ölçüde düşürür. Potasyum oranı yüksek olan fasulye düzenli olarak tüketilirse,yüksek tansiyonu da düşürür. Demir içeriği oldukça fazla olan fasulye kansızlığı da iyi gelir. Antioksidan içeriği de sayesinde bedenin kansere yakalanma riskini azaltır. Bu bağlı olarak, özellikle kadınlarda meme kanserleri ve genellikle kalınbağırsak kanserleri sayılabilir. İnsülin ve kan şekeri düzeyin kontrol altında tutar bu nedenle şeker hastaları için faydalıdır. Bunun gibi bir çok yararı bulunan fasulyeler, kilo verme konusunda da yardımcıdır. Lif yönünden oldukça zengin olan fasulye, midenizin boşalma hızını yavaşlatarak doğal bir iştah düzenleyici olarak çalışan kolesistokinin hormonu seviyelerinizi artırdığı için kendinizi tok hissetmenizi sağlar. Yine lifler sayesinde kabızlık çeken kişilere iyi gelir bu durumda da kilo verme şansınız artar.
HİNDİSTAN CEVİZİ SÜTÜ: Hindistan cevizi sütü ile Hindistan cevizi suyunu birbirinden farklıdır. Hindistan cevizi suyu taze Hindistan cevizinden elde edilirken, Hindistan cevizi sütü rendelenmiş hindistan cevizi etinden elde edilir. Hindistan cevizi sütü, Omega 3 yağ asitlerinin toplanmasını sağlar. Anti bakteriyel olan bu besin aynı zamanda mikrobiyal koruma sağlar. Antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Hindistan cevizi sütü yağlı olsa da, içerdiği yağlar metabolizmanız için gereklidir. Sadece bir öğünlük tüketiminin sonrasında bu iyi yağlar metabolizma hızını daha da arttırabilir. Bu da kilo vermenize yardımcı etkendir. Ayrıca sindirim sisteminin ve besin emiliminin yardımcısıdır.
ISPANAK: Kış sebzelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan ıspanak, A, B1, B2, C, E vitaminleri, fosfor, kalsiyum, demir, folik asit ve çeşitli minareller içerir. Ispanağın kalorisi düşüktür ama vitamin ve mineral yönünden besleyici bir sebzedir. Ispanak bilindiği gibi kansızlığa iyi gelir. Zayıflamak isteyenlerin de ilk tercih edeceği sebzelerden biri olmalıdır.Ispanak sindirimi kolaylaştırır ve idrar söktürür. Her iki durumun da kilo vermede etkisi vardır. Çiğ olarak salatalarda tüketilen ıspanak zengin lif kaynağıdır. Bu yeşilliğin bir gizemi de,iştahı bastıran proteinleri vücudunuza gizlice sokarak kalorilere veda etmenizi sağlar. Ispanaktaki bu proteinler öğünler sonrasında vücudumuzdaki açlık hormonlarını azaltmaya yardımcı olur. Sağlıklı zayıflamak için ana öğünlerde bir kase yoğurtlu ıspanak tüketmek iyi bir seçim olacaktır.
ZERDEÇAL: Zerdeçalın etken maddesi curcumin’dir. Curcumin vücudu kansere karşı korur ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelliğe sahiptir. Araştırmalarda Curcuminin antioksidan etkisinin E ve C vitaminlerinden daha güçlü olduğu görülmüştür. Zerdeçalın kullanılan kısmı toz haline getirilmiş köküdür. Faydaları Antioksidan etkilidir. Hint baharatlarından biri olan zerdeçaldaki etken madde yağları yakılmasını sağlıyor. Ayrıca yüksek proteinli gıdaların çözülmesini sağlayarak sindirime yardımcı oluyor. Yağ dokusunun büyümesini de bastırıyor. Ayrıca Zerdeçal, hazmı kolaylaştırır ve ödem attırır. Mideyi kuvvetlendirir, hazmı kolaylaştırır ve bu sayede kilo vermenize de yardımcı olur. Yemeklerde kullanılan Zerdeçal,suda kaynatılarak çay yapılarak da içilebilir. Zerdeçal’ı çay yapılmasının dışında bal ile birliktede tüketilebilirsiniz.
DOMATES: Domates, demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri ile A, B ve C vitaminleri açısından oldukça zengin bir besindir. Özellikle içeriğinde bulunan fazlaca lif kabuklarıyla tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır. Domates, mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kabızlığı giderir. İyi bir idrar söktürücüdür ve vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına katkıda bulunur. Cilt sağlığı için de faydalı olan domates, yaşlanmayı geciktirir ve cildi canlandırıp tazelik verir. Domates, C vitamini ve içeriğindeki asitler sayesinde metabolizma sürecini hızlandırmayı sağlar. Bu durumda da kilo vermeniz kolaylaşır. Aynı zamanda karaciğerin yüksek miktarda yağ tortusunu süzmesini de yardımcı olur. Kalori kontrolü yaparken vücudumuzun vitamin ve mineral eksikliği çekmemesi için domates suyu içebilirsiniz. Düşük kalorili olan taze domates suyu hem vücudun ihtiyaç duyduğu suyu sağlar hem de daha uzun süre tok hissedilmesine yardımcı olur. Domatesin A vitamini bakımından zengin olması da saç sağlığı için faydalıdır. A vitamini saç köklerini güçlendirir ve saça doğal bir parlaklık verir. Domates,C vitamini ve içeriğindeki asitler sayesinde metabolizma sürecini hızlandırmayı sağlar. Bu durumda da kilo vermeniz kolaylaşır. A vitamini ve potasyum yönünden zengin olan domatesin içindeki asitler ayrıca cildi sıkılaştırır.
KARABİBER: Dünyada en çok kullanılan baharatlardan birisidir. Bu baharatın faydaları saymakla bitmez. Anormal kalp hızı, akne, anemi, astım, şişkinlik, damar sertliği, tansiyon hastalıkları, çıban, kanser, kalp ve damar hastalıkları, kolik, soğuk algınlığı, öksürük, kabızlık gibi bir çok probleme karşı oldukça etkilidir. Karabiber, sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasına katkıda bulunarak hazmı kolaylaştırır. İdrar ve gaz söktürücü etkisi ile kabızlığa birebirdir. Bunlardan ayrı Karabiber, mide ekşimesi ve sindirim sorunlarına çaredir ve vücuttaki yağları da yakar. Karabiberin içerdiği etken piperin maddesi,sinir sisteminizi alarma geçirir ve metabolizma sürecinizi ateşler. Böylece daha fazla kalori yakılmış olur. Ayrıca metabolik süreci etkileyerek, yeni yağ hücresi oluşumunu da engellemektedir.
ANANAS: Ananas insan vücudu için adeta bir hazinedir. Çünkü içerisinde beden için gerekli olan vitaminlerin tamamı vardır. Ayrıca mineral bakımından da oldukça zengindir ve 16 minerali içerisinde barındırır. Bu nedenle de oldukça faydalı bir besindir. İçerdiği su miktarı fazla olan bu besin zayıflamak isteyenler için de tüketilmesi gereken bir besindir. İçerisinde bulunan Protein mayası yiyeceklerin proteinini çözer. Özellikle et ve et ürünlerinin sindirilmesinde etkilidir. Bu etkilerine bağlı olarak sindirim sistemine doğrudan etki yapar ve mide çalışmasını hızlandırır. Bağırsakların da temizlenmesini sağlar. Stresin önüne geçer. İçerdiği B vitamininin etkisiyle saçın parlamasına yardımcı olur ve cilde nem verir. Ananas, bağışıklık sistemini kansere karşı harekete geçirir ve güçlendirir. Bu içerdiği özlerle yağ yakıcı sulu meyve,proteini parçalayan ve vücudun metabolizma hızını artıran bromelain enzimi kaynağıdır. Selülit tedavisine de yardımcıdır.”
Okunma:
394