TÜBİTAK MAM Strateji ve Teknoloji Geliştirme Başkan Yardımcısı Makaracı, “İnşallah milli kanser ilacımızı üreteceğiz” dedi.
TÜBİTAK MAM Strateji ve Teknoloji Geliştirme Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Makaracı, “Kanser ilacı noktasında 4 yıl çalışacağız, inşallah sonunda milli kanser ilacımızı üreteceğiz” dedi.
Makaracı, Gebze Ticaret Odası’nda (GTO) düzenlenen TÜBİTAK MAM Tanıtım Semineri’nde yaptığı konuşmada, belirli alanlarda düşük teknolojiden yüksek teknolojiye geçiş sürecinde olduklarını söyledi.
Gebze’nin kalbinin TÜBİTAK olduğunu dile getiren Makaracı “Tanışık olmaya geldik. Çok önemli, milli projelere imza atıyoruz, gizli, askeri ve savunma projeleri olmak üzere. Endüstriye yönelik de büyük hizmetlerimiz var. Gelin bizim bilgi birikimimizden faydalanın. Siz işin para tarafındasınız biz de işin bilgi noktasındayız. Gelin biz bu bilgi birikimini kazanca dönüştürelim hep beraber hem ülkemiz hem de siz kazanın. Ar-Ge, biraz zahmetli ve uzun süreçli bir iş. Kanser ilacı noktasında 4 yıl çalışacağız, inşallah sonunda milli kanser ilacımızı üreteceğiz” diye konuştu.
Makaracı, dünyada uçak üretimi konusunda büyük birkaç firma bulunduğunu, bunların yaptığı son nesil uçağa 10 yılda yaklaşık 32 milyar dolar harcandığını anlattı. Firmaların bunun karşılığını 2014’de 320 milyar dolar olarak geri aldığını belirten Makaracı, Ar-Ge’nin bu nedenle önemli bir olgu olduğunu dile getirdi.
“Ar-Ge merkezi olan şirketler, TÜBİTAK MAM’dan faydalanmalı”
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler de Gebze hakkında katılımcılara bilgi vererek, bölgelerinde 9 Organize Sanayi Bölgesi bulunduğunu belirtti.
Gebze’nin ticaretin merkezinde yer aldığını ifade eden Çiler, TÜBİTAK MAM ve diğer stratejik kurumlardan bugüne kadar yeterince faydalanamadıklarını ifade etti.
Çiler, bu kurumlarla ilişkileri sıkı tutmaları halinde ekonomiye daha fazla destek sağlayabileceklerini dile getirerek, “Ar-Ge merkezlerine sahip olan ticarethaneler, TÜBİTAK MAM’dan faydalanmalı. Katma değeri yüksek ürünler üretmek Ar-Ge ile olur. TÜBİTAK MAM milli projelere imza atıyor. İlişkilerimizi arttırarak hem de aramızda bilgi paylaşımı olacaktır. Hükumet, bilime önem veriyor. Katma değeri yüksek ürünler üretilmesi için bilimsel gelişmeleri ve Ar-Ge’mizi arttırmalıyız” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından TÜBİTAK MAM’da bulunan enstitü yetkilileri, çalışmaları hakkında bilgi verdi.