Çocukluk çağında görülen enfeksiyon hastalıklarının azaltılmasına yönelik yapılan aşılamalar, gerek Dünya Sağlık Örgütü gerekse ülkemizdeki sağlık yetkililerinin üzerinde durduğu önemli bir konu.
Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı enfeksiyonlardan korumak için yeni aşıların geliştirildiğini belirten Baykan “Birçok gelişmiş ülkede güvenle uygulanan, 2005 yılından beri de ABD’de kullanılmakta olan meningokok aşısı henüz ülkemizde ulusal aşılama programına dahil edilmedi. Tedavi edilmediği taktirde yüzde100 ölümle neticelen bu hastalıktan korunmak için çıkarılan aşıların, ‘Ulusal Aşılama Programı’na dahil edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“Neisseria” ve “meningitidis” bakterisinin etken olduğu menenjit hastalığının belirtileri arasında; ateş, ciltte basmakla solmayan kırmızı renkte döküntüler ve şok tablosunun bir arada görülmesi olduğunu söyleyen Uzman Dr. Seza Baykan menenjitin ani başlangıçlı bir hastalık olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 500 bin kişinin bu hastalığa yakalandığını ve yaklaşık 50 bin kişi bu hastalıktan hayatını kaybettiğini ifade etti.
Hastalığın son yıllarda ülkemizde de artış gösterdiğini vurgulayan Baykan “Hastalıktan korunmak için çeşitli aşılar geliştirildi. Şu anda ülkemizde “Menactra” aşısı bulunmaktadır. Aşı takviminde en erken 9 ayda başlar, minimum 3 ay arayla 2 yaşa kadar çocuklara 2 doz olarak uygulanır. 2 yaş üzerindeki çocuklar için ise tek doz yeterlidir” dedi.