Kurumsal Bilgi Güvenliği için Anti-Virüslerin Önemi

Günümüzde gerek bireysel gerekse kurumsal alanda bilgi güvenliği büyük bir önem taşır hale geldi. Zira artık internet kavramının vazgeçilmez bir araç haline gelmesi, beraberinde birçok güvenlik sorununu da getirmiş oldu. Durumun böyle olması da kişileri ve firmaları, güvenlik alanına büyük yatırımlar yapmaya sürükledi.

Bu durumla paralel olarak zararlı yazılımlar ve bilgi korsanlığının önüne geçmek adına, anti-virüs firmaları da büyük bir ivme ile yükselişe geçtiler. Her ne kadar kurumsal alanda çok daha gelişmiş güvenlik duvarları üzerinde çalışmalar yapılıyor olsa da aslında, birçok kişinin çalıştığı ofislerin bilgisayarlarında, hiç beklenmeyen olası bir siber saldırının veya bilgi hırsızlığının önüne geçmek için, anti-virüs programları büyük önem arz ediyor.

Ofisler için anti-virüs yazılımlarının önemi!
Ofis çalışanlarının sayısı kaç olursa olsun, kullandıkları ofis bilgisayarları, hem şirket sistemlerine bağlı hem de üzerinde çalıştıkları projelerin tüm detaylarını barındırıyor.  Şirket sistemlerine giriş için VPN servisleri kullanıldığı için bilgilerin güvende olduğu düşünülse de, hiç akla gelmeyecek küçük bir zararlı yazılım tüm veri akışını elde edebilir. Bu zararlı yazılım ise, ofis bilgisayarını kullanan herhangi birinin isteyerek ya da istemeyerek, sisteme virüs bulaştırması sonucunda ortaya çıkan bir sıkıntı oluyor.

Bilindiği gibi çalışanlar, kimi zaman kısa gezintiler kimi zaman ise üzerinde çalıştıkları projeler ile ilgili internetin dev bilgi havuzuna erişiyorlar. Durumun böyle olması da, ofis bilgisayarlarına internet üzerinde girilen bir siteden zararlı yazılım bulaşması ile sonuçlanabilir. İşte tam da bu noktada, anti-virüs yazılımlarının aslında ne kadar gerekli olduğu sorusunun cevabı, kendini göstermiş oluyor.

Anti-virüs sistemleri, zararlı yazılımların sızmasını önleyebilir!
Antivirüs ve güvenlik

Bilindiği gibi anti-virüs yazılımları, kendi güncel veri tabanları ile güvenli bir web gezintisi imkanı sunabilir ve kişisel güvenlik duvarı sistemi ile keylogger veya troy şeklinde hazırlanan zararlı yazılımların aktivite göstermesini engelleyebilir, söz konusu bu istenmeyen durumları raporlayabilir. Anti-virüslerin sunduğu bu imkanlarla da, ofis bilgisayarının kasıtlı veya kasıtsız olarak internetten veya herhangi bir taşınabilir ortamdan gelecek söz konusu zararlı yazılımları deşifre edecek ve gerek bahsi geçen bilgisayarın verilerine gerekse de o bilgisayar üzerinden şirket ağlarına erişim ile bilgi hırsızlığına veya saldırılara engel olacaktır.

İnternet erişiminin bir zorunluluk haline geldiği kurumsal alanda, gerek iletişim gerekse de proje dağılımları ve çalışmaları sürdürülüyor. Bu denli değerli bilgilerin internete açık olduğu durumu da, siyah şapkalı yani bilgisini kötüye kullanan hackerların odak noktası haline getiriliyor. Ofis çalışanlarınınveya bilgisayarlarının sayısı ne olursa olsun, her bilgisayar için kullanıcı hatalarından doğacak geniş çaplı bir güvenlik sorununa ehemmiyet vermemesi için her bilgisayar adına birer anti-virüs yazılımı edinmek gerekiyor. Ayrıca durumun özellikle şirketler için önem taşıdığının farkında olan hemen her anti-virüs firması, kurumsal ortaklık imkanları ile genişletilmiş güvenlik ve özel teklifler ile çok daha cazip hale gelmekteler.

Her ne kadar zor bir ihtimal olarak değerlendirilse de bu ve buna benzer büyük sonuçlar oluşturabilecek sıkıntıların önüne geçmek için, hemen her bilgisayar sistemi için anti-virüs yazılımı kullanmak gerekiyor. Üstelik bu noktada işletim sistemi ayrımı da yapmamak gerek… Zira hem Linux, hem Windows hem de MacOS sistemleri, söz konusu iyi hazırlanmış bir zararlı yazılım olduğunda, çaresiz kalacaklardır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir