Kış Aylarında KOAH Hastalığına Dikkat!

Özel Sekiz Eylül Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Sofuoğlu, yağışlı, sisli ve soğuk havaların KOAH hastalarının şikayetlerini artırdığını belirtti. Sofuoğlu, soba ve kaloriferlerin yanmasıyla bacalardan ortama dağılan dumana bağlı hava kirliliğinin, bronşitli hastalarda krizlere neden olabileceğini kaydetti.

Yaşlılarla, kronik hastalığı olanların kış aylarında çok daha dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini belirten Dr. Nevin Sofuoğlu, astım, bronşektazi ve KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları olanları, kirli havada dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Sofuoğlu, “Kışın soba ve kaloriferlerin yanmasıyla bacalardan ortama dağılan dumana bağlı hava kirliliği, bronşitli hastalarda krizlere neden olabilir. Hava kirliliği artışlarının yaşandığı dönemlerde bronşit hastalarının hekim ve acil servis başvuruları artmaktadır” diye konuştu.

“Türkiye’de 5 milyon KOAH hastası var”

Odun, kömür ve gaz gibi ısınma amaçlı yakıtlardan kaynaklanan iç mekanlardaki hava kirliliğinin hastalığın kontrolünü zorlaştırdığını ifade eden Dr. Sofuoğlu, KOAH hastalığının tanımını yaparak şöyle konuştu; “KOAH hastalığının en kötü yanı, bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaz ise hastalığın sinsice ilerlemesidir. Hastalığın en önemli nedeni sigara bağımlılığıdır. Öksürük, balgam ve nefes darlığı en önemli belirtileridir. Sigara içen her 5-6 kişiden birinde KOAH gelişmektedir. Ülkemizde 20 yaş üstündeki kişilerin en az yarısı sigara bağımlısı. Dolayısıyla bizim gibi sigara içme alışkanlığının çok yaygın olduğu ülkelerde KOAH önemli bir halk sağlığı sorunu. Ülkemizde en iyimser tahmin ile 5 milyon KOAH’lı vardır. Fakat bu hastaların sadece az bir kısmı teşhis edilmektedir. Hastaların önemli bir sayısı hastalıklarının farkında olmayıp öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı gibi şikâyetleri çok rahatsız edici olmadıkça doktora gitmemektedirler. Kış aylarında iç mekanların hava kirleticileri, astım ve KOAH hastalarında krizleri tetikleyen önemli faktörler arasındadır. Soğuk nedeniyle soba bulunan veya ısıtılan dar ve kapalı mekanlarda bir arada bulunan kişiler arasında soğuk algınlığı, grip gibi solunumsal enfeksiyonlar çok kolay yayılır. Kış aylarında salgınlar yapan bu gibi viral solunum sistemi enfeksiyonları, zeminde kronik bir hastalığı olan kişilerde, normal kişilere göre daha ağır geçer ve zemindeki diyabet, kalp yetmezliği, astım, KOAH ve bronşektazi gibi hastalıkların kontrolden çıkmasına ve ataklara neden olabilir.”

“Mümkünse dışarı çıkmayın!”

Bu aylarda kronik hastalığı olanların büyük bölümünün sorunları arttığı için tedavilerin de yetersiz kalabildiğini belirten Dr. Sofuoğlu, ”Hastalar olumsuz koşullardan mümkün olduğunca kendilerini korumalıdır. Kapalı ortamlarda sigara içilmemeli, odalar sık sık havalandırılmalı, soba kullanılıyorsa boru ve bacalar temizlenip iyi drenaj sağlanmalı, gece oda havası nemlendirilmeli, grip salgınlarında olabildiğince kalabalıklarla temastan kaçınılmalı ve kirli havalarda zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır” şeklinde uyarılarda bulundu.

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir