Kestane 4-5 metreye kadar uzanan ağaçlarda yetişir ve genelde ılıman iklimleri sever. Sonbahara doğru çıkar, kış aylarının değişmez aperatif yiyeceklerinden bir tanesidir. Kestane besleyici bir besin kaynağı olmasının yanında kalorisi yüksektir. C, B1 ve B2 vitaminleri açısından oldukça zenginidir. Kestane aynı zamanda çok farklı uçucu yağlar ile birlikte protein, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum gibi madde ve mineraller içermektedir.
Kestanenin içerdiği besinler ve vitaminler birçok açıdan sağlık açısından faydalıdır. Özellikle çocukların gelişme döneminde önemli bir besin kaynağı olabilir.
Kestanenin faydaları saymakla bitmez. Kestane, protein açısından mükemmel bir besin kaynağıdır. Bilinçli olarak ve mevsimde tüketilmesi vücut sağlığı açısından çok önemlidir. Sonbaharda çıkmasıyla birlikte taze olarak tüketildiğinde vücudu kış aylarına hazırlayabilir. Böylece kış aylarında soğuk algınlıklarından ve salgınlardan kaynaklanan nezle ve grip gibi hastalıklarla mücadele için savunma sistemini hazırlar. Özellikle bağışıklık sistemini olası hastalıklara karşı hazırlaması kestane tüketimini elzem kılmıştır. Kestanenin mevsiminde tüketilmesinin en önemli nedeni budur. Kış ayına metabolizmayı hazırlaması ve önceden önlem alması, diğer bir sebebi ise taze olarak tüketildiğinde maksimum derecede verim alınması, sağlık açısından kestanenin taze tüketilmesi önemlidir. Şimdi kestanenin sağlığa faydaları konusuna geçelim.
Kestane İç Organ ve Deri Sağlığını Korur: Kestane, deri ve iç organlar üzerindeki yaşlanmadan kaynaklanan sorunlara karşı mücadele etmek için vücudun ihtiyaç duyduğu antioksidanlar açısından çok iyi bir kaynaktır. Özellikle cilt üzerinde canlı hücrelerin en büyük düşmanları olan serbest radikallere karşı çok etkili bir antioksidandır. Serbest radikaller, dokuların görevlerini yapmalarına engel olur ve hastalıkların ortaya çıkmasına neden olurlar. Kestanenin etkili bir antioksidan olması bu sorunu ortadan kaldırır ve deriyi sağlıklı tutar. Kestane ayrıca hücrelerin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir ve aynı işlemleri iç organlar için de yapar.
Kestane Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kestane bağışıklık sistemini güçlendiren C vitaminini bol miktarda içeren nadir kabuklu besinlerden bir tanesidir. Kestane, güçlü bir bağışıklık sitemi için gereklidir. Özellikle enfeksiyon hastalıklarına karşı etkili bir savunma yapabilir. Yabancı maddeleri kolay bir şekilde dışarı atma işlemini yine sadece çok güçlü bir bağışıklık sitemi başarabilir. Kestanenin içerdiği C vitamini işte bu bağlamda bağışıklık sisteminin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden bir tanesidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi aynı zamanda hastalıklara kolay kolay yakalanmaz.
Kestane Kırmızı Kan Hücrelerini Arttırır: Kestanenin bol miktarda içerdiği fosfor, magnezyum, potasyum aynı zamanda kanda bulunan ve çok önemli fonksiyonları olan kırmızı kan hücreleri sağlığı açısından çok faydalıdır. Bunun yanı sıra içerdiği yüksek miktardaki çinko sayesinde kırmızı kan hücrelerinin direncini ve sayısını arttırmaya yardımcı olur.
Kestane Kemik Sağlığını Korur ve Güçlendirir: Kestane yüksek miktarda kalsiyum içerdiği için kemik ve iskelet sağlığı için çok önemli bir besin maddesidir. Kemik sağlığı genelde yaşlanmaya bağlı olarak giderek azalır. Çünkü yaşlı bünyelerde kalsiyum ve D vitamini ve diğer maddelerin seviyesi azalır. Kemik sağlığını koruyan madde ve vitaminleri bol miktarda içeren kestane buna benzer sorunların ortadan kalmasını sağlayabilir.
Hamile Kadınlar İçin Kestane Besin Takviyesi Yapabilir: Kestane, hamile kadınlar için ve bebek için çok faydalı besinler içermektedir. Özellikle kestanenin içerdiği B vitamini doğmamış çocuklarda nörolojik sorunları giderebilir. Bunun yanında anne karnında bulunun çocuklardaki nörolojik sorunları gideren folatları da içermektedir. Ayrıca kestanenin içerdiği folatlar, kırmızı kan hücreleri ve DNA içen gerekli bir maddedir.
Kestane Kan Sağlığını Korur: Kestane yemek bünyede bulunan asit ve palmik asit seviyelerinin sağlıklı açıdan dengelenmesine yardımcı olabilir. Kolestrolü düşürme özelliği vardır. Bunun yanında içerdiği asitler kanı zehirli madde ve asitlerden temizler, dolaylı olarak kalp sağlığına katkıda bulunur. Temiz kan damarları tıkamaz.
Kestane Bağırsak Sağlığını Korur: Kestane genelde bağırsak rahatsızlığı olan hastalara tavsiye edilmektedir. Kestanenin bol miktarda içerdiği protein bağırsak sağlığı için önemlidir. Bağırsaklardaki zararlı bakteri temizlerken iyi bakterilerin sayısını arttırmaya yardımcı olur.
Kestane Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Kestane birçok faydalı besin ve vitaminler yanında lifler açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Lifler genel anlamda sindirim sistemi sağlığı için önemlidir. Lifler bağırsak hareketini arttırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda dolaşımı kolaylaştırır. Bu özelliği sayesinde kilo vermeyi kolaylaştırır.
Kestane Kolesterol Düşürür: Kestane zengin miktarda diyet lifi içermektedir. Bu diyet liflerinin desteğiyle kolesterol seviyesini sağlıklı düzeyde tutması için yardımcı olur. Kestane, kötü kolesterol seviyesini düşürürken iyi kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutar.
At kestanesi yüzyıllar boyunca hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Modern tıp at kestanesi üzerinde yaptığı birçok araştırmada baş ağrısı başta olmak üzere, egzama, enfeksiyon gibi hastalıklara karşı etkili olduğunu ortaya koymuştur. At kestanesi maalesef çok fazla tüketilen bir besin kaynağı değildir. Fakat son yıllarda faydalarının modern tıp tarafından ortaya konulmasıyla birlikte sağlık uzmanları tarafından tüketimi tavsiye edilmektedir.
At kestanesi yağının en az kestane ve at kestanesi kadar sağlığa faydaları vardır fakat dozuna dikkat edilmelidir. At kestanesi yağı, şişkinlik ve hazımsızlık sorunlarını giderebilir, bağırsak iltihaplarına iyi gelir, kan sağlığına faydalıdır, kan dolaşımını hızlandırarak kalp sağlığına dolaylık olarak katkıda bulunur. Astım, bronşit gibi solunum yolu problemlerine alternatif çözüm olabilir.
Kestane çok fazla tüketilmesi durumunda bazı sorunlar neden olabilir. Özellikle at kestanesinin tüketimine dikkat edilmelidir. Aynı şekilde kestane yağının tüketimi dozuna dikkat edilmesi gerekir. İlaç tedavisi sürecinde olan hastaların bu iki besin kaynağının tüketime dikkat etmeleri lazım. Gerekirse doktora danışmalarında fayda var.
Kestanenin zararlarından bilinenleri şunlardır:
Önemli Uyarı: Özellikle at kestanesi ‘‘esculin’’ adında zehirli madde içermektedir. Bu madde aşırı tüketilmesi durumunda zehirlenmelere neden olabilir. Bu yüzden hamile ve emzirme döneminde olan annelerin at kestanesini tüketmeden önce dozu ve kullanımı hakkında mutlaka doktorlarının görüşlerini almalıdırlar.
Tavsiyeler
Kestane birçok açıdan sağlığımıza katkı sağlamaktadır. Özellikle savunma sitemini hastalıklara karşı hazırlaması kestane tüketimini önemli kılmaktadır. Yazının içerisinde kansere faydalarından bahsetmedik ama kestanenin güçlü bir antioksidan olması kansere yakalanma riskini de azaltır. Kanser başta olmak üzere birçok hastalığa neden olan serbest radikallerin düşmanıdır.
Bu yüzden kestane özellikle bünyeyi kış aylarında meydana gelen mevsimsel hastalıklara karşı hazırlarken, kanser gibi hastalıklardan yakalanma riskini azaltır.