İsveç’teki Umea Ünivesitesi, herkesin korkulu rüyası haline gelen kanseri erken teşhis edebilecek bir test geliştirdi. İsveç, Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri’nden bilimcilerin ortaklaşa yürüttüğü araştırmada, yeni RNA testi ile kan pıhtılarından kanser teşhisi ve tanısı yapıldı. RNA testini kullanan araştırmacılar yüzde 96 başarı ile kanseri tespit edebildi. 283 kişi üzerinden yapılan araştırmada uzmanlar, 228’inde herhangi bir çeşit kanser ihtimalini saptadı. Araştırmada 55 tanesi ise hiçbir şekilde kanser olmadığını gösteriyordu. Kan örneklerinin RNA profilleri karşılaştırıldığında araştırmacılar hastaların genelinde kanserin varlığını yüzde 96’lık bir tutarlılıkla tespit etmeyi başardı. 39 hastada kanserin varlığı çok erken fazlarında tespit edildi. Yapılan tespitlerin tamamı yüzde 100’ü doğru şekilde tanılandı, çeşitleri ve sınıfları tespit edildi.
YENİ TEDAVİ METODU
Ardı sıra yapılan ve aynı metodu kullanan testlerde araştırmacılar, bugüne kadar emsali olmayan yüzde 71’lik bir tutarlılıkla tümörlerin kökenlerini, nereden geldiğini veya nerede doğduğunu tespit etmeyi başardı. Hastaların; akciğer, karaciğer, bağırsak, göğüs, pankreas, beyin veya anüs kanseri olduklarına bu şekilde karar verildi. Örnekler ayrıca, kanser formlarındaki moleküler farklılıklara dayanan alt gruplara da bu yolla ayrılabiliyor. Bahsi geçen yetenek de, özellikle tedavi metodunun ve şeklinin (dozaj, zamanlama, süre vb.) belirlenmesinde çok önemli bir rol oynayabilir.
Yanmış yemekler tehlike saçıyor
İngiltere Yiyecek Standartları Enstitüsü (FSA) aşırı pişmiş patates kızartması, fırında patates ve ekmeğin içinde kansere yol açtığı kanıtlanmış bir toksinin yüksek oranda bulunduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Ekmek ve patateste bulunan amino asitlerin 120 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda su ve şekerle etkileşime girerek Akrimalid isimli kanserojen bir kimyasalın ortaya çıkmasına neden olduğunu söyleyen uzmanlar, ekmek ya da patates gereğinden fazla pişirilirse bu maddenin oranının da hızla artmaya başladığını dile getirdi.
FSA’dan yetkililer bu nedenle halka yemek yaparken patateslerin ‘açık bir altın renginde’ kalmasına dikkat etmelerini uyarısında bulundu.