Kalp krizlerinin en çok kış aylarında görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, kalp hastalarını, şeker hastalarını ve ileri yaştaki kişileri, kış mevsiminin soğuk havasından zarar görmemek için önlem almaları konusunda uyardı.
Kalp krizi riski kış aylarında neden artıyor?
Kışın gittikçe soğuyan havalar damarları daraltıyor. Bu durumdan koroner kalp hastaları ciddi derecede etkilenebiliyor, kan basıncı yükseliyor, kanın pıhtılaşma özelliği artıyor ve kalbin kanlanması azalıyor. Bu durum göğüs ağrısına, kalp krizine, ciddi aritmilere ve ani ölümlere neden olabiliyor.
Kalbimizi kışa hazırlamak için hangi önlemleri almalıyız?
Önceden koroner kalp hastalığı olup gerekli tedaviyi görmüş ve kullandıkları ilaçlarla ilgili bir yakınması kalmayan hastaların, şeker hastalarının ve ileri yaşta olup kalp hastalığı olmadığı düşünülen kişilerin, herhangi bir yakınmaları olmasa bile, kış aylarında “kalpte sessiz kanlanma azlığı” olabilir. Bu durum kalp krizi riski yaratabilir. Kalpte “sessiz kanlanma azlığı” olan kişilerin kışa girmeden önce mutlaka yeni bir sağlık kontrolünden geçmesi gerekiyor. Soğuk havalar damarları daralttığı için, koroner kalp hastaları bu daralmalardan ciddi derecede etkileniyor. Kanın pıhtılaşma özelliği artıyor, kalbin kanlanması azalıyor. “Kalpte sessiz kanlanma azlığı” olduğunda kalp krizi riski artıyor ve ani ölümler olabiliyor. Yapılacak efor testi ve/veya ilaçlı efor testi (miyokardperfüzyon sintigrafisi) ile kalpte, gizli kansızlık ve zorlanmanın olup olmadığının araştırılması, varsa gerekli tedavinin yapılması gerekiyor. Böylece, kış mevsiminin olumsuz koşullarına karşı önlem alınabilir.
Kalp krizi riski nasıl azaltılır?
Kışa kalbi hazırlamak için EECP (Ritmik Masaj) yöntemini tavsiye edebilirim. EECP (Ritmik Masaj) koruyucu bir tedavi olarak, kalp damarlarını genişletiyor. Kalbin damar ağını zenginleştirerek, “Doğal Bypasslar” oluşturuyor. Kış mevsimi öncesi 35 saatlik EECP tedavi kürü ile kalp ve damarlara sağlanacak destek, soğuğun ve kalp krizinin zararlarından kalbi koruyabilir.