Yapılan araştırmalar, kahvenin tip 2 diyabet riskini düşürdüğünü gösteriyor
“DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VAR”
Araştırmacılar kahve çekirdeğinin içerisinde bulunan inflamasyon düşürücü antioksidanın bu farklılığı açıklayabileceğini varsayıyor. Yunanistan’ın Atina şehrinde bulunan Harokopio Üniversitesi’nden öncü araştırmacı Demosthenes B. Panagiotakos, “Kahve antioksidan bileşenleri faydalı olabilir fakat yine de bu yönde yapılacak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var” diyor.
Panagiotakos ve takımı, çalışma için Atina’da 1.300 yetişkinin günlük kahve alımını ölçtüler ve oksidatif stres ve inflamasyonu ölçmek için kan seviyesine baktılar. 10 yıl sonra, araştırma ekibi takiplerine göre erkeklerin yüzde 13’ünde, kadınların ise yüzde 12’sinde diyabet geliştiğini buldular. Ekip, aile öyküsü ve sigara içme gibi diğer hastalık risk faktörlerini de hesaba katmalarına rağmen, kahve tiryakilerinde yüzde 54 daha az diyabet geliştirme olasılığı olduğunu buldular.
STRESİ AZALTIYOR
Kahve tüketimi tip 2 diyabet riskini düşürmesi ile ilişkilendiriliyordu. 2012 yılında yapılan bir araştırmada günde 4 ya da 4 fincandan fazla kahve tüketen kişilerin yüzde 50 daha az diyabet riski geliştirdikleri ve riskin her fincan ile birlikte yüzde 7 oranında azaldığı tespit edildi. Kuşkusuz ki azalmış diyabet riski kahve içmek için tek neden değil. Kahve, lezzetine ek olarak, düşük stres seviyesi ile depresyon riskiyle ilişkilendirilmesinin yanı sıra erkeklerde erektil disfonksiyon sorununa (sertleşme bozukluğu) da yardımcı oluyor.