Dondurucu son on beş yıldır insan hayatını kolaylaştıran en önemli ürünlerden birisidir. Mevsiminde yetişen sebzeleri mevsimi olmayan zamanlarda aynı lezzet ile tüketebilmek için dondurucuya ihtiyaç duyulur. Doğada var olan sebzelerin neredeyse hepsi dondurucuya koyulabilir. Ancak saklanırken farklı yöntemler uygulanır.
Dondurucuya sebze koyarken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlardan ilki hangi yöntemle saklanacaksa karar verilip ona göre hazırlık yapılması gerektiğidir. Bu yöntemlerin başında şoklama gelir. Kızartılmak istenilen sebzelere dikkat edilmelidir. Kızartılmış yağ kokusu dondurucudaki diğer sebzelere çıkabilir. Bu durumda hoş olmayan sonuçlar oluşur. Mümkün olduğunca kızartılmış sebzeler dondurucuya koyulmamalıdır. Közlenmiş sebzeler ise kabukları ayıklanarak dondurucuya koyulmalıdır. Donmuş sebzelerin kabuklarını ayıklamak daha zor olacaktır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise çiğ sebzelerdir. Dondurucuya çiğ olarak koyulmak istenen sebzeler sirkeli su ile yıkanmalıdır. Yıkanmış sebzelerin suyu iyice süzdürüldükten sonra dondurucuya koyulabilir. Kavrularak saklanmak istenen sebzelerin soğuduktan sonra dondurucuya koyulmasına dikkat edilir. Dondurucuya koyulabilen sebzeler şu şekilde sıralanabilir:
- Dondurucuya koyulan sebzelerin ilki yeşil fasulyedir. Domates ve sivri biber ile kavrularak koyulur. Yeşil fasulyenin saklanma süresi 5 aydır.
- Fasulyeye benzeyen bakla da kavrularak dondurucuya koyulur. Baklanın saklanma süresi 3 aydır.
- Kuşkonmaz hem kavrularak hem de şoklanarak dondurucuda saklanabilenir. Kuşkonmazın saklanma süresi 4 aydır.
- Beyaz lahana ve brüksel lahanası şoklanarak dondurulabilen sebzelerdendir. Ancak beyaz lahananın kullanım ömrü 3 ay ile sınırlı kalırken bürüksel lahanası 6 ay boyunca tüketilebilir.
- Ispanak da kavrularak dondurulan sebzeler içindedir. Kullanım ömrü ise 2 ay ile sınırlıdır.
- Bamya çiğ, şoklama ve kavurma işlemleri yapılarak saklanılabilir. 5 ay boyunca tüketilir.
- Maydanoz ve dereotu çiğ olarak saklanılan sebzelerdir. Yaklaşık 3 ay kullanılabilir.
- Havuç ve bezelye de hem şoklanarak hem de çiğ olarak muhafaza edilir. Havucun saklama süresi 4 ay iken bezelye 6 ay boyunca kullanılabilir.
- Taze kabak da kavrularak dondurulabilen sebzelerdendir. 3 ay boyunca kullanılır.
- Patlıcan ise közlenerek ve kızartılarak saklanılan bir sebzedir. Közlenmiş patlıcan 4 ay boyunca kullanılırken kızarmış patlıcan 5 ay boyunca tüketilebilir.
- Domates ve sivri biber çiğ ve tüm olarak dondurulabilen sebzelerdendir. 6 ay boyunca tüketilebilir.
Okunma:
515