Hangi Baharat Hangi Yemek İle İyi Gider?

Türk mutfağında pişirilen her türlü yemek baharatlarla zenginleşir. Renklerine, kokularına ve aromalarına göre her yemeğe en çok yakışan baharat türü farklılık gösterir.

  • Pul Biber

Türk mutfağı için vazgeçilmez baharatlardan biri pul biberdir. Bu baharat hem sulu hem de kuru yemekler ile birlikte kullanılabilir. Sebze ve et yemeklerinde pişme aşamasında dahil olabileceği gibi pişmemiş hali ile sunum aşamasında da yemeğe eklenebilir. Kırmızı et yemeklerine doğal bir aroma katar. Yemeğin rengini ve kokusunu da değiştirir. Özellikle mangalda pişen kırmızı etlerin marine sosu içerisinde kullanılır. Patates, havuç ve kereviz gibi kök bitkileri ile yapılan yemeklerde de pişirme aşamasında eklenir.

Kullanım miktarı ortalama bir tencere için bir tatlı kaşığından fazla olmamalıdır. Fazlası yemeğin tadını bozarak yenilmeyecek acı bir tat ortaya çıkartabilir.

  • Kekik

Kırmızı etlerin marine soslarında kekik olmazsa olmaz bir baharat türüdür. Bu baharatın hem tazesi hem de kurutulmuş hali kullanılabilir. Tavuk soslarına da eklenebilir. Patates kızartması ve fırında makarna gibi bol karbonhidrat içeren yemeklerle de oldukça uyumludur. Kızartmalarda ve fırın yemeklerinde yarım tatlı kaşığı kurutulmuş kekik kullanılır. Döner gibi direkt ateş üzerinde pişirilen etlerde ise hem kurusu hem de tazesi kullanılabilir. Bir porsiyon döner için yarım çay kaşığı kuru ya da 3-4 dal taze kekik kullanılır.

  • Nane

Nane en çok yoğurtlu yemeklere yakışır. Özellikle soğuk tüketilen zeytinyağlı yemek sosu olarak hazırlanan yoğurtlu karışımlarda kuru nane baharatı kullanılması önerilir. İki çorba kaşığı yoğurda yarım çay kaşığı nane düşecek şekilde miktar ayarlanır. Yoğurtlu ya da şehriyeli çorbalarla da kuru nane oldukça iyi gider. Bir tencere yoğurtlu çorba için bir tatlı kaşığı kuru nane bir tencere şehriyeli ya da erişteli çorba için ise yarım çorba kaşığı kuru nane kullanmak yeterlidir.

  • Karabiber

Tavuklu yemeklere lezzet katan bir baharattır. Yemeğe iştah açıcı bir renk ve kıvam verir. Tencerede ya da fırında fark etmeksizin karabiber her şekilde tavuğun olmazsa olmaz baharatıdır. Kullanım miktarı tencere yemeği için 1 kg tavuğa yarım yemek kaşığı, fırın yemeği için ise 1 kg tavuğa yarım tatlı kaşığı olacak şekilde ayarlanır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir