Hamilelikte uçak yolculuğu

Tatile çıkmaya hazırlanan anne adaylarının birçoğunun kafasında; “Acaba uçuş yapabilir miyim?” sorusu var. En doğru cevaplar yazımızda…

hamile ucar mi1-300x200

Uzmanlar doktor kontrolüyle ile birlikte hamilelikte 36.haftaya kadar uçuşu uygun görüyor. Ancak riskli hamileliklerde uzmanlar, anne adayına uçuş yasağı getiriyor. Hamilelikte uçuş yolculuğuyla ilgili merak ettiklerinizi Kadın Hastalıkları veDoğum Uzmanı Dr. Mustafa Kır yanıtladı.

Uçuş sırasında fizyolojimiz değişiyor

Deniz seviyesinden yükseldikçe, atmosferik basınçta ve oksijen seviyesinde azalma olur. Belli bir yükseklik sonrası bu durum, düşük çevre ısısıyla birlikte insan hayatını tehlikeye atar. Kabin basıncı ve oksijen düzeyi, uçak dışı koşullar ne olursa olsun ayarlanır. Kuru hava, hissedilmeyen sıvı kaybını artırır. Ama endişelenmeyin, vücuttaki bazı fizyolojik değişikliklerle bu ortama uyum sağlarız.

Uzun uçuşlarda…
Hareketsizlik, bacaklarda oluşan ödem, diz arkasındaki toplardamarlara baskıya neden olur. Ancak anne adaylarımız kontrollerini yaptırdıktan sonra gönül rahatlığıyla uçak yolculuğu yapabilir. Yolculuğun uzun ya da kısa oluşu çok etkilemez.

Bebekte sakatlık ve düşük riskini arttırır mı?
Bu konuda az sayıda yapılan çalışmalar sonucunda, doğumsal sakatlıkların arttığını gösteren bir veri yoktur. Hamileliğin ilk üç ayında uçuşa devam eden hostesler arasında yapılan bir çalışmada, düşük oranında yüzde 30 artış izlenmiştir. Bugün uluslararası havayollarının çoğu, hamile olan uçuş görevlisi ve pilotların uçuş görevlerini devam ettirmez. Fakat bu sonuçların yeni çalışmalarla da doğrulanması gerekli.
Şu andaki bilgiler ışığında genel öneri şöyledir: “Aksine tıbbi bir sorun olmadığı sürece gebelerin 36. (8.ay) haftaya kadar uçak ile seyahat etmelerinde bir sakınca yoktur.”

Uçuş önerilmeyen durumlar
Aslında genel bir tanımlama yapacak olursak; acil sorun çıkma ihtimali olan veya risk taşıyan, müdehale etmenin hayati olabileceği durumlarda anne adaylarımız uçak ile seyahat etmemeli.
Bu duruma örnekler:
Düşük Tehdidi (Genellikle kanamayla birlikte olur.)
Erken doğum bulgusu ya da şüphesi
Tansiyon yüksekliği
Şeker hastalığı
Plasenta sorunları
Ağır kansızlık
Bebekte gelişme geriliği

Dikkat etmeniz gerekenler
Öncelikle, seyahat edeceğiniz havayolu şirketinin hamileler ile ilgili uçuş politikasını öğrenin. Şirketlerin uçuş için üst limiti 28. ile 36. haftalar arasındadır.
Belli bir hamilelik haftasından sonra (Genellikle 28. hafta) uçak seyahatine engel olmadığına dair uzman doktor raporu talep edilebilir.
Seyahat edeceğiniz bölgede acil durumlarda başvurulacak bir sağlık kurumu araştırın ve varsa sağlık sigortanızın geçerli olup olmadığını kontrol edin.
Rahat giysiler tercih edin ve mümkünse dolaşımı arttırmak için varis çorabı giyin.
Bol bol sıvı tüketin, özellikle de su…
Koridor tarafında oturun.
Mümkün oldukça ayağa kalkıp yürüyün.
Otururken de alt bacaktaki kas gruplarını çalıştıracak egzersizler yapın. Uçak şirketlerinin tanıtım kartı ya da dergilerinde egzersiz örneklerini bulabilirsiniz.
Türbülansı önceden tahmin etmek her zaman mümkün değildir. Bu nedenle tüm yolcular gibi siz de kemerlerinizi bağlı tutun.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir