Bulması ve pişirmesi kolay, besin değeri çok yüksek ve sağlıklı bir yiyecek olan yumurtanın insanın günlük protein gereksinimini karşılamasının yanı sıra halsizlikten kurtulmak, daha enerjik bir gün geçirmek için vazgeçilmez olduğunu söyleyen Nil Şahin, “Ani sıcaklık değişiklikleri nedeni ilebünyelerimiz hastalıklara daha korunmasız hale geliyor ve bu değişimler insanları mutsuzlaştırıp enerjilerini düşürebiliyor. Günde 1 yumurta tüketerek tüm bu olumsuzlukların üstesinden gelmek mümkün. Yumurta içeriğindeki selenyum, demir gibi elementler sayesinde mutluluk kaynağı” diye konuştu.
Vücuttaki iyi kolesterolü artırıyor
Yumurtayı ‘örnek protein’ olarak nitelendiren Nil Şahin Gürhan, çocukluk çağından yaşlılık dönemine kadar her zaman tüketilebileceğini de hatırlattı. Geçmiş yıllarda yüksek kolesterol korkusu nedeniyle kalp-damar hastalarının yumurtadan uzak durmak zorunda kaldığını ancak günde bir tane yumurtadan fazla tüketilmediği taktirde; yumurtanın vücuttaki iyi ve gerekli olan kolesterolü artırıcı etkisinin olduğunun ispatladığını da vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin, “Yumurtanın içeriğindeki A ve D vitaminleri, demir, selenyum, çinko, kolin gibi elementler bağışıklık sistemini güçlendirmeden kemik gelişimine, kandaki oksijenin taşınmasından beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesine kadar birçok fayda sağlıyor. Günde 1 yumurta tüketerek sağlık puanınızı yükseltebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
10 dakika haşlayın, sebzelerle renklendirin
Nil Şahin, yaz yaklaşırken kilosuna ve beslenmesine dikkat edenlere yumurtayı sağlıklı tüketmenin ipuçlarını da verdi.
İşte uzmanından ipuçları;
– Yumurtayı 10 dakikadan fazla kaynatmayın. Kaynadıktan sonra da sadece 4 dakika pişirin.
– Yumurtayı sadece haşlayarak yemeyin. Menemen, sebzeli, domatesli, dereotlu gibi alternatiflerle veya omlet şeklinde de tüketin.