Gribin mevsimi değişti

Küresel ısınma sebebiyle Türkiye’de gribin zirve yaptığı dönemin kasım ayından ocak ayına uzadığını söyleyen Prof. Dr. Selim Badur, “Grip aşısı yaptırmak için en ideal dönem artık kasım sonu aralık başı. Hatta mayıs ayına kadar aşı yaptırabilirsiniz” dedi.

Koruyucu aşıda zamanlamanın önemli olduğuna dikkat çeken GSK Gelişmekte olan Ülkeler Aşı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Selim Badur, “Eskiden grip vakalarını kasım sonu, aralık başında çok yoğun olarak görürdük. Son 5 senedir grip Türkiye’ye ocaktan önce gelmiyor” dedi

NEZLEYLE GRİP KARIŞIYOR

Toplumda çoğu zaman nezle ile gribin birbirine karıştırıldığını belirten Prof. Dr. Badur, gribin yüksek ateşle birlikte görüldüğüne işaret ederek, “Ateşsiz grip yoktur ama 37 dereceyle seyreden nezle soğuk algınlığı ve diğer virüs enfeksiyonları vardır. Bu enfeksiyonlarda da yüksek ateş olabilir ama grip muhakkak yüksek ateş yapar. Ayrıca grip çok ani başlar ve yatağa yatırır; bu hastalığı ayakta geçiremezsiniz” diye konuştu.

Prof. Badur’a göre, kişisel hijyen kuralları, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek doğru beslenme alışkanlıkları ve koruyucu aşılardan yararlanarak hem bireysel hem de toplumsal anlamda gripten korunmak mümkün. Prof. Dr. Badur, “Şu günlerde aralık ayında hatta ocak ayının ilk yarısında ateşli bir solunum yolu enfeksiyonu geçirirseniz, emin olun o grip değil başka virüslerdir” dedi.

HER TÜRLÜSÜ TEHLİKELİ

Gripten korunmak için her yıl mutlaka aşı yaptırmak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Selim Badur, “Çünkü her aşı o sezon görülen virüslere karşı etkilidir” dedi. Prof. Dr. Badur, bu hastalığın risklerine ilişkin ise şunları söyledi: “Toplumda ‘domuz gribi’ veya ‘kuş gribi’ salgınları sebebiyle bu hastalığın ölümcül risklerine dikkat çekiliyor. Aslında pandemi dediğimiz kıtalar arası salgınlar döneminde hayatını kaybedenlerden daha fazlası, normal mevsimsel grip döneminde ölüyor. Gribin zirve yaptığı dönemlerde, kalp krizi veya şeker komasından ölenlerin sayısında ciddi bir artış oluyor. Bu artış da tamamen gribe bağlı olarak kronik hastalıkların tetiklenmesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla gribi ‘domuz gribi’ veya ‘kuş gribi’ diye nitelendirmemek lazım, her türlüsü tehlikeli.”

Prof. Dr. Selim Badur, kimlerin grip aşısı yaptırabileceğine ilişkin ise şu bilgileri aktardı: “Havaların soğumasıyla birlikte açık havadan kapalı alanlara geçiliyor. Toplu halde yaşanan alanlarda grip etkisi önce çocuklarda görülüyor. Okullarda çocuklar süratle birbirlerine bulaştırıyor ve sonra etken evdeki ebeveynlere ulaşıyor. Dolayısıyla; hastalığın çocuklardan diğer yaş gruplarına yayılması kesilmelidir.”

6 AYDAN BÜYÜK ÇOCUKLARA AŞI YAPILABİLİR

Prof. Dr. Selim Badur: “Türkiye’de çocuklara grip aşısı zorunlu değil ancak 6 yaşından büyük çocuklara doktorunuzun tavsiyesi ile aşı yaptırabilirsiniz. Gebelik döneminde doktorlar gebeye ilaç veya aşı uygulamaktan çekinir ama aşıdaki virüs ölüdür. Grip aşısı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘gebelere muhakkak yaptırın’ dediği tek aşıdır. Çünkü grip aşısı ile hem anne adayı hem de doğumdan sonra 6 aya kadar bebek korunur. Bu nedenle gebelerin grip aşısı yaptırmaları gerekiyor. Bizim ülkemizde hala kadın doğum doktorları grip aşısına çekinceyle yaklaşıyor ama batı ülkeleri bunu çoktan uygulamaya başladı. Emziren anneler de aşı yaptırabilir, bebekler ise 6 aydan sonra aşı olabilir.”

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir