Göze Faydalı Şeyler

C VİTAMİNİ

Vücut ve göz sağlığı için gerekli bir esansiyel suda eriyen vitamin olan C Vitamini’nin çok güçlü bir antioksidan olarak görevleri vardır. Özellikle katarakt ve makuler dejenerasyon hastalıklarının tedavisinde önemli bir faktördür.

C Vitamini Miktarları

Papaya                    1 diliminde 188 mg
Portakal suyu         160 cc’de = 1 normal su bardağında 93 mg
Çilek                         8 tanede 84 mg
Greyfruit suyu          160 cc’de 70 mg
Mango                       1 dilimde 57 mg
Çiğ yeşil biber          1/2 kasede 45 mg
Brokoli çiğ                 1/2 kasede 41 mg
Karnabahar çiğ        1/2 kasede 23 mg
Domates                   1 tane orta boyda 23 mg

E VİTAMİNİ
Yağda eriyen bir vitamin olan E Vitamini, çok güçlü bir antioksidandır. Kronik göz hastalıklarından korunmak için büyük önem taşır.

E Vitamini Miktarları mg
Badem                       30 gramında 5.0
Ayçiçek yağı                         1 yemek kaşığında 3.1
Mısır yağı                  1 çorba kaşığında 1.9
Fıstık                          30 gramında 1.3

A VİTAMİNİ
A Vitamini (Beta Karoten), Lutein ve Zeukszantin gibi besinlerin içinde doğal olarak bulunur. Güçlü bir antioksidandır ve göz sağlığı için büyük önem taşır. Yeterli miktarda tüketildiğinde gece körlüğü, makuler dejenerasyonu ve katarakt oluşumunu geciktirir.

Beta Karoten Miktarları mg/(IU)
1 orta boy havuç                 12.1
Çiğ mango                           1 tanesinde 4.8
Pişmiş ıspanak                    1/2 kasee 4.4
Kayısı                                    1/2 kasede 1.2
Donmuş brokoli                   1/2 kasede 1.0

ÇİNKO
Çinko vücut fonksiyonları için gerekli bir mineraldir.

Özellikle göz sağlığı üzerinde önemli fonksiyonları bulunur.

Çinko miktarları (mg)
Karides                                 6 tane 76.0
Biftek                                    90 gr 4.8
Tavuk budu                          1 tane 2.7
Düşük yağlı yoğurt             1 kase1.6
Karışık kuruyemiş               1 kase 1.1
Süt                                         1 kase 0

B2 VITAMINI (Riboflavin):
Enerji üretimi, cilt-saç- tırnak ve göz sağlığı için önemli, deri ve göz sağlığı için gerekli bir B grubu vitaminidir. B2 vitamini yetersiz alındığında gözlerde kaşınma, ışığa karşı hassasiyet, ağız ve dilde yaralar oluşur.

Özellikle yoğurdun yeşil suyunda çok bulunur.

Ayrıca sütte ve peynir suyunda da bulunmaktadır.

OMEGA 3 VE OMEGA 6 YAĞ ASİTLERİ:
Beyin sinirleri ve göz sinirleri gelişiminde büyük önem taşır. Göz kuruluğunu azalttığı yapılan araştırmalarda belirlenmiştir.

Balık, ceviz ve keten tohumu önemli Omega 3 kaynaklarıdır.

Mısırözü, soya ve ayçiçeği yağında ise Omega 6 bulunur.

 

PEKİ YUKARIDAKİ BİLGİLER IŞIĞINDA GÖZ SAĞLIĞI İÇİN HANGİ GIDALARI TÜKETELİM?
Gıdalar… Onları çoğunlukla ağzımızda bıraktıkları tat veya bize getirdiğini düşündüğümüz yararlar için tüketiriz. Oysaki, yediğimiz bir meyvenin veya sebzenin göz kapağımızdan retinamıza kadar yararı vardır:

  • Kayısı, havuç, mango, şeftali, yumurta ve ciğer, göz yüzeyinin nemli kalmasını sağlayarak, gözü, göze giren yabancı maddelerden arındırıyor. Göz kapaklarını besleyerek, göz kızarıklığını ve iltihaplanma riskini azaltıyor, güneş ışınlarına karşı korunma sağlıyor.
  • Kiraz, üzüm, çilek, yeşil çay uzun çalışma saatleri nedeniyle oluşan gözlerdeki gerginliği azaltıyor.
  • Gözdeki kan damarlarını besleyerek, gözlerin canlı ve parlak olmasını sağlıyor. İleride katarakt olma riski de, yine bu meyveleri tüketerek azaltılabiliyor.
  • Sarı dolmalık biber, muz, mandalina, portakal ve üzüm, içeriklerindeki lutein ve zeuksanthin aracılığı ile retinayı koruyor. Aynı zamanda göz etrafında oluşan ince çizgileri azaltıyor.
  • Ayçiçeği, susam, avokado, fındık ve badem, göz kapaklarını besleyerek, gözlerin şiş veya kırmızı görünmesini engelliyor. Gözlere kan oturmasını önlemesinin yanı sıra, göz ağrılarını azaltıyor. Özellikle içeriğindeki E vitamini makuler dejenerasyonu önlüyor.
  • Sarmısak, pırasa, çilek, yeşil çay, gözün bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Gözde arpacık çıkma riskini azaltırken göz ağrısına, sulanmasına ve kızarmasına engel oluyor.
  • Kepekli makarna, tam buğday ekmeği, gözdeki damarları koruyor. Ayrıca vücudun stresle daha kolay baş etmesine yardımcı olarak, göz etrafında oluşabilecek çizgileri azaltıyor.
  • Papatya çayı, süt, yoğurt, muz, göz etrafında oluşan halkalara ve göz torbalarına iyi geliyor. Göz ağrılarını, kızarıklıklarını ve çizgilerin oluşumunu azaltıyor.
  • Havuç, şeftali gibi besinlerde bulunan beta karoten geceleyin daha iyi görmeyi sağlıyor.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir