Vücut ve göz sağlığı için gerekli bir esansiyel suda eriyen vitamin olan C Vitamini’nin çok güçlü bir antioksidan olarak görevleri vardır. Özellikle katarakt ve makuler dejenerasyon hastalıklarının tedavisinde önemli bir faktördür.
C Vitamini Miktarları
Papaya 1 diliminde 188 mg
Portakal suyu 160 cc’de = 1 normal su bardağında 93 mg
Çilek 8 tanede 84 mg
Greyfruit suyu 160 cc’de 70 mg
Mango 1 dilimde 57 mg
Çiğ yeşil biber 1/2 kasede 45 mg
Brokoli çiğ 1/2 kasede 41 mg
Karnabahar çiğ 1/2 kasede 23 mg
Domates 1 tane orta boyda 23 mg
E VİTAMİNİ
Yağda eriyen bir vitamin olan E Vitamini, çok güçlü bir antioksidandır. Kronik göz hastalıklarından korunmak için büyük önem taşır.
E Vitamini Miktarları mg
Badem 30 gramında 5.0
Ayçiçek yağı 1 yemek kaşığında 3.1
Mısır yağı 1 çorba kaşığında 1.9
Fıstık 30 gramında 1.3
A VİTAMİNİ
A Vitamini (Beta Karoten), Lutein ve Zeukszantin gibi besinlerin içinde doğal olarak bulunur. Güçlü bir antioksidandır ve göz sağlığı için büyük önem taşır. Yeterli miktarda tüketildiğinde gece körlüğü, makuler dejenerasyonu ve katarakt oluşumunu geciktirir.
Beta Karoten Miktarları mg/(IU)
1 orta boy havuç 12.1
Çiğ mango 1 tanesinde 4.8
Pişmiş ıspanak 1/2 kasee 4.4
Kayısı 1/2 kasede 1.2
Donmuş brokoli 1/2 kasede 1.0
ÇİNKO
Çinko vücut fonksiyonları için gerekli bir mineraldir.
Özellikle göz sağlığı üzerinde önemli fonksiyonları bulunur.
Çinko miktarları (mg)
Karides 6 tane 76.0
Biftek 90 gr 4.8
Tavuk budu 1 tane 2.7
Düşük yağlı yoğurt 1 kase1.6
Karışık kuruyemiş 1 kase 1.1
Süt 1 kase 0
B2 VITAMINI (Riboflavin):
Enerji üretimi, cilt-saç- tırnak ve göz sağlığı için önemli, deri ve göz sağlığı için gerekli bir B grubu vitaminidir. B2 vitamini yetersiz alındığında gözlerde kaşınma, ışığa karşı hassasiyet, ağız ve dilde yaralar oluşur.
Özellikle yoğurdun yeşil suyunda çok bulunur.
Ayrıca sütte ve peynir suyunda da bulunmaktadır.
OMEGA 3 VE OMEGA 6 YAĞ ASİTLERİ:
Beyin sinirleri ve göz sinirleri gelişiminde büyük önem taşır. Göz kuruluğunu azalttığı yapılan araştırmalarda belirlenmiştir.
Balık, ceviz ve keten tohumu önemli Omega 3 kaynaklarıdır.
Mısırözü, soya ve ayçiçeği yağında ise Omega 6 bulunur.
PEKİ YUKARIDAKİ BİLGİLER IŞIĞINDA GÖZ SAĞLIĞI İÇİN HANGİ GIDALARI TÜKETELİM?
Gıdalar… Onları çoğunlukla ağzımızda bıraktıkları tat veya bize getirdiğini düşündüğümüz yararlar için tüketiriz. Oysaki, yediğimiz bir meyvenin veya sebzenin göz kapağımızdan retinamıza kadar yararı vardır: