Uzmanlar sağlıklı beslenme listelerine kuru yemişleri mutlaka ekler. Özellikle ara öğün olarak tercih edilen ceviz ve badem, vitamin ve mineral deposu olması bakımından önemli besinler arasında. Bariatriklab’ dan Uzman Diyetisyen Nazlı Acar, kuru yemişlerin kalori ve yağ oranlarına dikkat çekerek, ölçülü tüketilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Acar’a göre eğer porsiyona sadık kalınırsa, en sağlıklı ara öğün seçeneklerinden biri olan kuru yemişleri keyifle tüketmek mümkün.
Parlayan güneş, daha sağlıklı ve fit bir bedene kavuşmak için en büyük motivasyon kaynağı. Ilık bahar günlerinde ve yaz akşamlarında, dışarıda yürüyüşler ve uzun sohbetler artıyor. Böyle günlerde en yakın arkadaşlarımız, elimizdeki paketten alıp yediğimiz kuru yemişler… Acaba yüksek kalorileri nedeniyle uzak durmaya çalıştığımız kuru yemişleri diyetimizi destekleyecek bir dosta dönüştürmek mümkün mü? Yaz günlerine ideal kilosunda girmek isteyenler, beslenme programlarında kuru yemişlerden nasıl yararlanabilir?
Acar, “Sağlıklı bir beslenme programı, mutlaka kuru yemişleri de içermeli. Kuru yemişler güçlü birer antioksidan olmalarının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirme, büyüme-gelişmeyi destekleme ve dikkat artırma üzerindeki yararlarıyla sağlık için vazgeçilmezdir. Vitamin ve mineral deposu olan kuru yemişlerin çeşitli kronik rahatsızlıklar ve bazı kanser türlerinin görülme olasılığını azaltan etkisi bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştur” diyor.
YÜKSEK YAĞ ORANINI UNUTMAYIN
Kuruyemişler, atıştırmalık olarak açlığı bastırmak ve vücudun sağlıklı protein ihtiyacını karşılamak açısından önemli faydalar sağlar. Kuruyemişlerdeki kaliteli protein, diyetin yanı sıra spor yapanlar için de yararlıdır çünkü vücuttaki fazlalıklardan kurtulurken kasların korunmasına yardım eder. Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan bu yiyeceklerin tüketim miktarlarına dikkat etmek ise çoğu zaman gözden kaçırılmaktadır. Ne yazık ki, kuruyemişler gözümüze küçük gözüktüğünden, evde ya da işyerlerinde, televizyon karşısında, çalışırken veya dinlenirken, önerilen miktarların üzerine çıkılabiliyor. Acar, kuruyemişlerin tüketilen miktarlarının yüzde 50-60’ının yağ olduğuna dikkat çekerek, sınırsız değil kalorileri hesaplanarak yenilmesini öneriyor. Aksi takdirde ideal kiloya ulaşma hayaliyle yenen fazla miktarda kuru yemiş, yüksek kalorisi nedeniyle, kilo alma sebeplerinden birine dönüşebilir.
Bir avuç fındık (45 gr.) 286 kalori,
Üç tane ceviz 78 kalori,
Bir avuç fıstık (50 gr.) 265 kalori,
Bir avuç kavrulmuş badem (45 gr.) 259 kalori,
Bir avuç (30 gr.) beyaz leblebi 107 kaloridir.
Enerji veren, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderip hafıza üzerinde olumlu etkiler yapan kuru yemişler, ara öğün olarak bir porsiyonun üzerinde tüketilmemelidir. Ölçüyü kaçırmamak için küçük gramajlardaki paketler tercih edilebilir ya da bir kaseye konarak yenecek miktara sınır getirilebilir