Aslında hayatımızın birçok alanına dahil ettiğimiz bu besin maddesi sadece tadının vazgeçilmez olmasından değil aynı zamanda vitaminler yönünden zengin olmasından, sindirim sistemini güçlendirmesinden, kanserle mücadelede etkili olmasından ve daha pek çok farklı noktadan da bizi kendine bağlamaktadır.
Fındığın geçmişi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. Öyle ki M.Ö 10000’ li yıllarda mezolitik diyetleri içinde yer aldığı savunulmaktadır. Antik çağda birçok anlatıya konu omayı başaran fındık, tarih kitaplarına yağının nasıl çıkarıldığının anlatılması yoluyla girmiştir (1).
Fındık yağışın bol ve özellikle düzenli olduğu iklim kuşağını sever. Bununla birlikte ılık havalarda daha verimli olur.
Tıpkı zeytin ağacı gibi 1 yıl fazla ürün verirken 1 yıl oldukça az ürün verir.
Ülkemizde fındık yetiştiriciliğinde ciddi bir rakama ulaşmayı başaran Ordu’nun yanında Giresun, Trabzon ve Marmara’da Adapazarı’ nı sayabiliriz. Türkiye’de yetiştirilen fındık miktarı dünya sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Ancak son yıllarda Çin’in oluşturduğu pazar bu durumu riske sokmaktadır.
Fındığın Besin Değeri ve Kalorisi
100 gr fındık;
- 628 kalori
- 61 gr yağ
- 17 gr karbonhidrat
- 15 gr protein
- 6.3 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %11’i)
- 15 mg E vitamini (günlük ihtiyacın %75’i)
- 14.2 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %18’i)
- 0.1 mg B2 vitamini (günlük ihtiyacın %7’si)
- 0.6 mg B1 vitamini (günlük ihtiyacın %43’ü)
- 1.8 mg B3 vitamini (günlük ihtiyacın %9’u)
- 0.6 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %28’i)
- 113 mcg folat (günlük ihtiyacın %28’i)
- 0.9 mg Pantotenik asit (günlük ihtiyacın %9’u)
- 114 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %11’i)
- 4.7 mg demir (günlük ihtiyacın %26’sı)
- 163 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %41’i)
- 290 mg fosfor (günlük ihtiyacın %29’u)
- 680 mg potasyum (günlük ihtiyacın %19’u)
- 2.5 mg çinko (günlük ihtiyacın %16’sı)
- 1.7 mg bakır (günlük ihtiyacın %86’sı)
- 6.2 mg manganez (günlük ihtiyacın %309’u)
- 2.4 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %3’ü) içerir (2)*.
* Yukarıda verilen “günlük vitamin ve mineral ihtiyaçları” USDA’nın 2000 kalorilik referans diyeti baz alınarak oluşturulmuştur. vitamin ve mineral ihtiyaçları yaşa, cinsiyete ve kişinin sağlık koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.