ESA’nın kuyruklu yıldız araştırmalarında kullandığı uzay araçlarından birisi olan Philae, 12 senelik ömrünün sonuna geldi. ESA tarafından 2004 senesinde67P/Churyumov–Gerasimenko kod isimli kuyruklu yıldıza fırlatılan uzay aracı, tam 10 sene boyunca bu kuyruklu yıldıza varmak için yol katetti. 12 Kasım 2014 tarihinde kuyruklu yıldıza vararak iniş gerçekleştiren uzay aracı, maalesef bir sorun nedeniyle istenilen bölgeye iniş gerçekleştiremedi. Ayarlanan iniş bölgesine varamayan uzay aracı, iniş yaptığı bölgeden yeteri kadar Güneş enerjisi toplayamadı ve kısa süre içerisinde kesintileri başladı.

Güç kaynağının tükenmesine bağlı olarak gerçekleşen bu kesintiler, uzay aracının 2 ay boyunca işlem gerçekleştirememesine neden olabiliyordu. Bu nedenle hiçbir zaman istenildiği gibi çalışamayan Philae, 2014’te gerçekleşen inişinden bu yana sadece 60 saat bilgi toplayabildi.

En son Temmuz ayında bilgi paylaşımında bulunan Philae, araştırmacıların söylediğine göre iniş sırasında kuyruklu yıldızın sert yüzeyinden sektiği için planlanan iniş noktasından uzaklaştı. Uzay aracının inişi o kadar sert oldu ki yüzeye çarpan araç, yüzeyden tam 1 km yukarıya yükseldi ve 110 dakika boyunca dış uzayda kaldı. Bu sürenin ardından yeniden kuyruklu yıldıza iniş yapan araç, talihsiz bir şekilde kuyruklu yıldızın en büyük tepelerinden birisinin gölgesine düştü ve Güneş ışınlarından mahrum kaldı.

Son olarak Ocak ayında iletişim denemeleri gerçekleştirildiğinden bahseden araştırmacılar, bu noktadan sonra uzay aracına komut göndermeyeceklerini belirttiler. Aylardır aktif şekilde çalışmayan uzay aracının Güneş panellerinin tozla kaplanmış olabileceğinden ve motorlarının çalışamayacak kadar soğumuş olabileceğinden söz edildi. Bu noktadan sonra uzay aracıyla iletişime geçme olasılıklarının çok az olduğunu üzülerek açıklayan Stephan Ulamec, Philea’nın tamamen yalnız bırakılacağını söyledi.