Diyabetle ilgili tüm farkındalık çalışmalarına rağmen hastaların hâlâ çok sayıda yanlış inanışı var. Oysa hastalıkla ilgili bilgilenmek ve gerekenleri yerine getirmek yaşam kalitesinde ciddi artışa neden olabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Şamilgil şeker hastalarının doğru bildikleri 5 önemli yanlışı şöyle sıralıyor:
1- ‘Hiç şeker yemiyorum nasıl hasta oldum anlamıyorum?’
Vücudunuza enerji gerektiğinde öncelik karbonhidratlar olsa da yediğiniz her şey şekere dönüşüyor. Gereğinden fazla tüketilen karbonhidratlarla aldığınız gereksiz kaloriler, enerjiye ihtiyacınız yoksa yağa dönüştürülür. Bunun sonucundaki kilo fazlalığı da şeker hastalığına yatkınlığa neden olur.
2- ‘Ensülin kullanmak hastalığımın kötüye gittiği anlamına gelir’
Ensülin doğal bir hormondur, bütün yediklerinizin enerji olarak kullanımı bu hormona bağlıdır. Yapılan diyet ve egzersize uyumlu olacak şekilde bilinçli ensülin kullanımı, şeker hastalığının hasarlarını yavaşlatmakta ve hatta önlemektedir.
3- ‘Ölçüme gerek yok şekerin hangi düzeyde olduğunu hissediyorum’
Birçok hasta bunu iddia etse de araştırmalar tam aksini gösteriyor. Şeker iniş çıkışlarını doğruya yakın tahmin eden hasta sayısının ise çok az olduğu biliniyor. Ancak şekerin ani düşmesine bağlı soğuk terleme, uyuklama, aşırı halsizlik ve baş dönmesi fark edilen belirtiler arasında dikkat çekiyor.
4- ‘Çok yersem fazla ensülin yapıp şekeri yok ediyorum’
Bu ifade de yanlış. Aslında şeker yok olmuyor. İhtiyaç fazlası yağa dönüştüğü için, yeme düzeninizi bozmamanız ve egzersizi aksatmamanız gerekiyor. Kas kitlenizi artırmak şeker depolama kapasitenizi fazlalaştırıyor ve ensülin ihtiyacınızı azaltıyor.
5- ‘Kendime dikkat etsem de şeker hastalığı nasılsa yapacağını yapacak’
Son yıllardaki tedavi seçeneklerinin dışında; egzersiz, diyete uyum, sigara vb. zararlı etkenlerden uzak yaşam tarzı değişiklikleri, şeker hastalığının zararlarını ve ömrü kısaltıcı etkilerini önemli oranda engelliyor. Bu durum diyabet hastaları için de sağlıklı bireylere eşdeğer yaşam kalitesi sağlıyor