Çölyak hastalığı, çocuklarda çok sık karşılaştığımız özellikle katı beslenme dönemine geçilirken ortaya çıkan bir rahatsızlık. Özellikle buğday, çavdar gibi besinlerin bulunduğu unlu mamüllerin tüketilmesi halinde ortaya çıkan alerjik reaksiyonlara çölyak hastalığı denir. Glüten içeren yiyeceklere karşı tepki vermeye başlayan bağışıklık sistemi çocuğun ihtiyaç duyduğu besinleri sindirmesini engeller ve bu da onun gelişimini çok büyük bir sekteye uğratır.
Bu hastalığın nedeni genel olarak genetik diye bilinse de bebeğin emzirde döneminden çabuk çıkartılması ve katı gıdaya alıştırmada acele edilmesi de nedeni olabilir. Bebeklerin glüteni sindirmede zorluk çektiklerini biliyoruz. Anne sütünde mevcut glüten, bebeği katı gıdalara başlamaya alıştırdığı için en az 6 ay anne sütü öneriliyor.
Bebeklerde mevcut çölyak hastalığının ilk belirtisi hazımsızlık. Hazımsızlığa bağlı olarak gelişen iştahsızlık, yemek yemek istememe ve gaz sorunlarıyla devam eder. Bebeğin derisinde oluşan sorunlar da çölyak hastalığının belirtileri olabilir. Bebeğinizin cildinde önceden farketmediğiniz lekeler oluşursa en kısa sürede doktorunuza danışmalısınız.
Çölyak hastalığının erken teşhis edilmesi önemlidir. Özellikle bebek ve çocuklarda çölyak hastalığı teşhis edilmeli ve beslenme düzeni doktor eşliğinde düzenlenmelidir. Çölyak hastalığının neden olduğu en önemli sorun büyüme geriliğidir. Çocuğun büyümesi için gerekli besinleri tüketememesi büyüme zorluğuyla karşılaşmasına ve yaşıtlarına göre daha yavaş geliştirme göstermesine neden olur. Bu hastalık ilerleyen zamanlarda ince ve kalın bağırsak sorunlarına, anemiye, eklem ve kemik hastalıklarına da neden olabilir.