Bu sorunlar boyun düzleşmesine neden oluyor!

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, boyunda en sık rastlanan problemlerden birisi olan boyun düzleşmesini anlatıyor.

“Boyun düzleşmesi, boyundaki kasların aşırı gerilmesi ile oluşan aks düzleşmesidir. Doğal yapısı gereği C harfi şeklinde olan boyun,aşırı gerilme nedeni ile düz bir çizgi şeklini alır. Sürekli masa başında çalışanlarda, hassas kişilerde ve üzüntüsünü içine atan kişilerde boyun düzleşmesi daha sık görülür.”

Boyun düzleşmesinin birçok belirtisi olduğunu söyleyen Op. Dr. Aybars Akkor “Boyun düzleşince beyine giden dört damardan ikisi yani vertebral arterler gerilir. Bu durumda beyine yeterince kan gidemez. Bu kişilerde baş Ağrısı, baş dönmesi, bulantı, unutkanlık, zamanında tedavi edilmediği durumlarda ise daha da ilerleyerek denge vekonsantrasyon bozukluğu, ileri derecede alınganlık ve isteksizlik, gece uyunsa bile Sabah yorgun uyanmagibi sorunlara neden olur.”

Boyun düzleşmesinin teşhis ve tedavisini ise şöyle açıklıyor Op. Dr. Aybars Akkor “Boyun düzleşmesi fiziksel muayene ve MR filmi çekilerek kolaylıkla teşhis edilebilir. Boyun düzleşmesinde fizik tedavi ve masaj tedavisi tek başına etkili olmaz. Bu tedavilere mutlaka antalgictrak, kayroprakti tedavisi, dorsalmezoterapi ve ağrı tedavisi gibi yöntemlerin de eklenmesi gerekir.”
“Boyun düzleşmesi günlük yaşamı zorlaştırır”

Boyun düzleşmesinin tedavi edilmediği durumlarda kişilerin yaşamını oldukça zor hale getirdiğini vurgulayan Op. Dr. Aybars Akkor “Eğer boyun düzleşmesi zamanındatedavi edilmezse kişinin baş ağrıları sıklaşır ve ağrı kesici ilaçlara cevap vermez hale gelir.Kişide oluşan mutsuzluk hali zamanla depresyona dönüşür. Ayrıca sürekli boyun gerginliği ileri aşamalarda boyun fıtıklarına zemin hazırlar, kollarda uyuşukluk, güçsüzlük oluşur. Denge bozukluğu, yürüme güçlükleri ve ince beceri gerektiren hareketlerin yapılamaması gibi sorunlar ortaya çıkabilir.”

“Mutlu olduğunuz işlere daha fazla zaman ayırın”
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, boyun düzleşmesinin oluşmaması için dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle anlatıyor. “Boyun düzleşmesinin oluşmaması için öncelikle stres ve üzüntülerden uzak durmalıyız. İşimizdeki, aile hayatımızdaki gerginlikler ilk olarak boynumuza akseder.

Mutsuz olduğumuz işlerden ayrılıp severek yapacağımız işleri seçmeli, mutsuz beraberliklerde ısrarcı olmamalıyız. Tüm zamanımızı yoğun iş temposu içinde geçirmemeli, hobilerimize, zevkle yaptığımız faaliyetlere de zaman ayırmalıyız. Ayrıca ağır kaldırmak, tek kolla yük taşımak, yukarıya uzanmak, uzun süre hareketsiz kalmak, ıslak saçla dışarı çıkmak, vantilatör, klima önünde, hava cereyanı olan yerlerde durmak çok sakıncalıdır. Ağrılarımız geçtikten sonra boyun kaslarımızı güçlendirici hareketler yapılması boyun gerginliği oluşması riskini azaltacaktır.”

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir