SİNÜZİT NEDİR?: Sinüzit, sinüsleri döşeyen mukoza dokusunun iltihabıdır. Normalde sinüsler kafa içinde yerleşik, burunla komşuluğu bulunan ve içi hava dolu boşluklardır.Ancak sinüslerin ağzı tıkanırsa ve içi burun salgılarıyla dolarsa, mikroorganizmalar(bakteri, virüs ve mantarlar) bu kapalı ve içi sıvı dolu ortamda kolaylıkla üreyip çoğalabilir ve enfeksiyona yol açabilirler.
NELER ETKİLİDİR?: Soğuk algınlığı, sigara kullanımı, alerjik rinit, nazal polipler ve septum deviasyonu sinüs ağızlaını tıkayabilir.
BULAŞICI DEĞİLDİR : Sinüzit bulaşıcı bir hastalık değildir. Sinüzite neden olan mikroorganizma kişiye bulaşsa bile, anatomik bozukluk olmadığı sürece sinüzit gelişmez.
Her sinüzit tipinin ayrı bir tedavisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Tınaz, gerektiğinde cerrahi yöntemlere de başvurulduğunu belirtti. Prof. Dr. Tınaz, şöyle konuştu: “Enfeksiyon sinüs duvarını aşarak komşu yapılara zarar verebilir. Örneğin göze doğru ilerlerse gözde iltihap gelişebilir. Bu durum zamanında tedavi edilmezse kalıcı görme kaybı ile sonuçlanabilecek komplikasyonlar gelişebilir.”