The Astronomical Journal’da yayınlanan bir araştırmaya göre, 680 ışık yılı uzaklıkta (1 ışık yılı ortalama 10 trilyon kilometre) bulunan ve büyüklüğü ortalama Jüpiter kadar olan ‘KELT-4Ab’ adındaki gezegenle ilgili bilgiler, Arizona ve Güney Afrika’daki KELT yer teleskoplarıyla tespit edildi.

Yapılan araştırmalar, bu gezegenin oldukça ender rastlanan üç güneşli bir sisteme sahip olduğunu gösteriyor. Daha önce bu sistemde üç gezegenin varlığından haberimiz vardı, ‘KELT-4Ab’ ise bu anlamda dördüncü gezegen olma özelliğini taşıyor. KELT-4Ab’nin yörüngesinde KELT-4A, B ve C yıldızları bulunuyor ve kendisine en yakın yıldız olan KELT-4A’nın etrafındaki yörüngesini 3 günde tamamlıyor. Diğer iki gezegen ise iki bir sistem oluşturuyor ve bu iki yıldız, gezegenin etrafındaki yörüngesini tek bir seferde 4 bin yılda tamamlıyor.

Araştırma ekibinin başında bulunan Jason Eastman, yaptıkları çalışmayla ilgili şunları söyledi: “İkili yıldızlar KELT-4B ve C’nin, gezegeni KELT-A yıldızına yaklaştırdığını, ittiğini düşünüyoruz. Eğer orada, yüzeyde olsaydınız, kalın bir atmosferin yanı sıra, Güneş’in Dünya üzerindeki görünüşünden 40 kat daha büyük bir yıldızı görürdünüz. Diğer iki yıldızı ise Ay kadar parlak ve uzakta görürdünüz.

Avrupa Uzay Ajansı’nın görevini 2018 yılında tamamlayacağı teleskobu Gaia, görevinin bitmesinin ardından KELT-4b’yi gözlemlemeye başlayacak. Bilim insanları, Gaia’nın elde edeceği verilerin, sayıları nadir olan çok güneşli gezegenlerin sistemini daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını düşünüyorlar.