Atmosferinin yüzde 99.9′u oksijen olan yıldız keşfedildi!

Yeni keşfedilen bir yıldız türünün tek örneği. Yıldızın en dış katmanı neredeyse saf oksijenden oluşuyor.Atmosferinin  %99.9′u oksijen olan bu yıldız bilinen evrenin oksijen açısından en zengin kütlesi.

Resmi adı SDSSJ124043.01+671034.68 olan bu cüce yıldız, Kepler de Souza Oliveira liderliğindeki Brezilyalı bir astronom ekibi tarafından keşfedilmiş. Yıldız takma ad olarak “Dox” adını veren Kepler’in ekibinin keşfi Science dergisinde yayımlandı.

SAF OKSİJENDEN ATMOSFER NASIL MÜMKÜN OLUYOR?

Cüce yıldızların büyük çoğunluğunun atmosferi ağırlıklı olarak helyum ve hidrojen gibi hafif elementlerden oluşuyor. Bu elementler yıldızın beyaz cüceye dönüşmesinden kalan son posalar. Bunun nedeni de hafif olması ve yükselmeleri. Kepler bu hafif elementlere ne olduğunu nasıl sadece geriye oksijen kaldığını sorguluyor.

Kepler, karbon ve oksijen gibi ağır elementlerin her 5 cüce yıldızdan birinde görüldüğünü ama hiç bu oranda olmadığının altını çiziyor. İşin daha da ilginci oksijen atomları Dox’dan çok daha ağır cüce yıldızlarda rastlanıyor. Küçük cüce yıldızlar küçük yıldızlardan evrilirler ki bu yıldızlar da kendi içlerine çöktükçe oksijen oluşturmazlar. Hesaplamalara göre Dox’un erken dönemlerinde oksjien atomları oluşturmuş olması için şimdiki ağırlığının iki katı olması gerekirdi. Kepler bu kadar oksjienin nereden geldiğininde merak edildiğini söylüyor.

YILDIZLARIN EVRİMİNE DAİR BİLDİKLERİMİZE AYKIRI

Kepler, kısacası Dox’un yani bu garip küçük beyaz cüce yıldzın yıldızların oluşumuna dair bildiklerimizi alt üst ediyor. Yine de Kepler belki de buna çok şaşırmamak gerektiğini çünkü astronomların yörengeleri birbirlerine bağlı olan yıldız çiflerinin “çılgın” verilerini dikkate almadıklarını söylüyor.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir