Atatürk’ün isteği 81 yıl sonra yerine getiriliyor

Niğde İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kuzeyi ile güneyini, batısı ile doğusunu bağlayan yolların kesiştiği Ulukışla ilçesinin Çiftehan köyündeki kaplıcaların, Türkiye’nin kaplıca turizm merkezi haline gelebileceğini söyledi.
Bölgenin 5 şubat 1934 tarihinde Niğde’yi ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk’ün de dikkatini çektiğini belirten Peşin, “Mustafa Kemal Atatürk Niğde’ye geldiğinde zamanın valisine ‘burayı idare hususi (İl Özel İdaresi) kanalıyla bir an önce imar edin, bu su sayesinde halkımız sağlık bulur, köyümüze ve ilimize gelir kaynağı olur’ diye emir buyurmuşlardır” şeklinde konuştu.

Atatürk’ün, İl Özel İdaresinden “tedavi amaçlı bir merkez kurulmasını” istediğini aktaran Peşin, bölgede çeşitli tesisler bulunduğunu ancak İl Özel İdaresi kanalıyla tedavi amaçlı ilk tesisi yapacaklarını dile getirdi. Peşin, “Yıllar sonra Atatürk’ün bu vasiyetini yerine getirmek bizim için Niğde İl Özel İdaremiz ve meclisimiz için bir büyük gurur kaynağıdır” diye konuştu.

Bölgenin sağlık turizmi kapsamına alındığını anımsatan Peşin, kaplıca üzerinde kurulacak Termal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinin 5 milyon liraya ihale edildiğini, 2017 yılında da hizmete sunulacağını dile getirdi.

“DOKTOR GÖZETİMİNDE ŞİFA DAĞITILACAK”

Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile bağlantılı hizmet verecek 6 bin 42 metrekare kapalı alanda inşa edilen merkezin, 54 oda ve 114 yatak kapasitesine sahip olacağını dile getiren Peşin, profesyonel anlamda hizmet verecek 6 kattan oluşacak merkezde, 3 süit oda, kadın ve erkekler için ayrı termal havuz, sauna, buhar odaları, hamam, doktor ve hasta odalarının yer alacağı tedavi ünitelerinin yanı sıra 3 toplantı salonu, konferans salonu ve restoran bulunacağını kaydetti.

Peşin, aynı anda konaklama ve tedavi imkanı bulacak hastalara profesyonel hizmet verileceğini belirterek, “Özellikle ilimizde yer alan turizm merkezi Çiftehan’ın daha profesyonel bir şekilde değerlendirilmesini arzu ettik. Özellikle içerisinde yer alacak termal havuzlar, fizik tedavi üniteleri ile hastalarımız hem dinlenip hem de doktor gözetiminde fizik tedavisini yaptırmış olacak” dedi.

Bölgede kaynağından 44 ile 56 derece sıcaklıkta çıkan suyun Sağlık Bakanlığının “Tıbbi Değerlendirme” raporunda birçok hastalıklara şifa olduğunun ifade edildiğini aktaran Peşin, “Suyun, romatizmada, yumuşak doku hastalıklarında, nörolojik rahatsızlıklarda, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında, stres bozukluğu ve spor yaralanmalarında tedavi edici olarak kullanılabilir nitelikte olduğu belirtilmektedir” ifadelerini kullandı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir