Aşure Tarifi

Malzemeler;

– 1 su bardağı kuru fasulye
– 3 su bardağı aşurelik buğday
– 1 su bardağı nohut
– 1 su bardağı fındık içi (tüm halde)
– 1 su bardağı kabukları soyulmuş fıstık
– 1 su bardağı kuru üzüm
– 1.5 su bardağı doğranmış kayısı
– Yarım su bardağı kuş üzümü
– 1 su bardağı küp doğranmış elma
– Yarım su bardağı küp doğranmış portakal kabuğu
– 4 su bardağı toz şeker
– 1 çorba kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
– Bir çimdik tuz

AŞURE YAPILIŞI NASILDIR?

Fasulye ve nohut bir gece önceden tek bir kapta, bir arada ıslatılır. Yine bir gece öncesinden aşurelik buğdaylar yıkanır ve sıcak suda bekletilir. Aşurenin yapılacağı gün, yani ıslatma işleminin ertesi günü nohut ve fasulye düdüklü tencereye alınır. Üzerini geçene kadar su ilave edilir ve yumuşayana kadar pişirilir. Geceden ıslatılmış aşurelik buğday da benzer şekilde haşlanır. Tüm meyveler, ayrı bir tencerenin içinde yumuşayana kadar kaynatılır. Meyvelerin kaynama süresi en fazla on dakika olmalıdır. Bir arada yeniden pişirilecekleri için hiçbir malzemenin eriyene kadar pişmemesi gerekiyor! Tüm bu malzemeler büyük ve derin bir tencerede birleştirilir.

Eğer pişirme suları birleştiği halde yeterli gelmiyorsa üzerine sıcak su ilave edilir. Hepsi bir arada kaynadıktan sonra fındık, fıstık, portakal kabuğu, elma, tuz ve şeker ilave edilir. Güzelce karıştırıldıktan sonra 10 dakika kadar daha kaynatılır ve tencerenin altı kapatılır. Kıvamını tutturamadığınızı düşünüyorsanız, daha koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız, küçük bir kase içinde 2 kaşık buğday nişastasını bir miktar su ile özleyip, aşureye ilave edebilirsiniz. Bir süre sonra aşurenin yoğunlaştığını göreceksiniz. Servis sırasında süsleme yapmak için nar, tarçın, kuş üzümü ile süsleyebilirsiniz. Bunun dışında süsleme konusunda yaratıcılığınızı da kullanabilirsiniz. Aşureniz bereketli olsun!

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir