Salatalığın Faydaları

Salatalık en rahat yaklaştığımız gıdalardan biri olsa gerek. Kilo aldırmayacağını, midemizi yakmayacağını ya da hazımsızlığa neden olmayacağını biliriz. Üstelik açlığı bastırmak ve hatta susuzluğu gidermek için de harika bir atıştırmalık olduğu söylenebilir.

Çoğu evde dolaptan hiç eksilmeyen bu ferahlatıcı gıda, belki de çok ortalıkta olduğundan, kimilerince ‘sırf su’ olduğu için eleştirilir ve fazla yararı olmayan bir yiyecek sanılır. Oysa işin aslı öyle değil. Salatalık oldukça değerli besin maddeleri içerir. (1)

Salatalık kabakgiller ailesine üye bir meyvedir. Biz gündelik hayatımızda tuz ektiğimiz yiyecekleri sebze olarak görüyoruz ama bitki bilimine göre, çekirdekli oluşu gibi bitkiye has bazı özellikleri nedeniyle salatalık aslında meyve sınıfına girer.

Sebze-meyve üreticileri gibi konuyla doğrudan ilgili mecralarda salatalığın asıl adı hıyardır. Ancak hıyar sözcüğünün argo anlamı günümüzde o kadar öne geçti ki, dikkat dağıtmamak adına ben de makalemde salatalık sözcüğünü kullanmayı tercih ettim. Salatalık ülkemizde bolca ve Akdeniz başta olmak üzere hemen her bölgede yetişir.

Salatalığın yüze yakın pek çok farklı türü vardır. Taze ya da turşu şeklinde sofralarda bolca yer almasının yanı sıra kozmetik sektöründe de sıkça rastladığımız ürünlerden biridir.

Bu genel bilgilerin ardından şimdi esas konumuz salatalığın faydalarına geçebiliriz.

Salatalığın Sağlığa Faydaları

B Vitamini Kaynağı: Salatalık B vitamini bakımından iyi bir kaynaktır. Halsizlik, sinirlilik, kansızlık, ağız yaraları, dikkat dağınıklığı ya da unutkanlık gibi şikayetlerin altından B vitamini eksikliğinin çıktığı çok olur.

Bu tip şikayetler olsun olmasın, B vitamini yönünden zengin gıdalara öğünlerinde yer vermek isteyenler, listeye salatalığı da rahatlıkla ekleyebilir.

Doğal Sıvı Takviyesi: Bir salatalığın % 96’sı sudur. Bizim kendi vücutlarımızın da yarısından fazlası su olduğundan, vücuttaki farklı sistemlerin gereğince işleyebilmesi için günlük su ve sıvı alım miktarı önemlidir.

Vücudu susuz bırakmak halsizlik, hazımsızlık ya da kas krampları gibi pek çok sorunu beraberinde getirecektir. Bu bakımdan özellikle vücudun su kaybettiği sıcak havalarda öğünlerde ve hatta öğün aralarında salatalığı eksik etmemek, vücudun susuz kalması ve çeşitli problemlerin baş göstermemesi adına faydalı olacaktır. (2)

K Vitamini Deposu: Salatalığın bir K vitamini deposu olduğunu duymuş muydunuz?. K vitamini kemik sağlığının yanı sıra kanın pıhtılaşması için de önemli bir vitamindir.

Vücutta D vitamini ile birlikte çalışan K vitamini kemik yoğunluğunun artmasında ve yaşlılıkta kırık vak’alarının azalmasında etkilidir. Bu vitaminlerin işbirliği ayrıca vücutta kalsiyum dengesini de olumlu
şekilde etkiler.

Antioksidan Özellikler: Salatalık C vitamini ve beta-karoten gibi adını sık duyduğumuz antioksidanların yanı sıra, kuersetin, apigenin, luteolin ve kaempferol gibi adını belki de hiç duymamış olabileceğiniz ama oldukça önemli antioksidanlar da içerir.

Örneğin salatalığın içerdiği kuersetin adlı madde, alerjiye karşı etkiliyken, kaempferol adlı madde kalp hastalığı veya kansere karşı koruyucu kabul edilen maddelerden biridir.

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir