Pek çok hastalık erken teşhis edildiğinde, uygulanacak tedavi de o kadar başarılı oluyor. Dolayısıyla yılda bir kez check-up yaptırarak sağlığınızı güvence altında alabilirsiniz…
Bir hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alarak kişinin sağlıklı kalmasının amaçlandığı check-up, hem yaşam süresi hem de kalitesi açısından son derece önemli. Memorial Hastanesi İç Hastalıkları, Kardiyoloji, Kadın Hastalıkları ve Üroloji bölümlerinin hekimleri bu konuda önemli bilgiler verdi…
Check-up nedir?
Check-up, kişinin sağlıkla ilgili herhangi bir şikayeti olmasa da gizlice oluşmaya başlayan hastalıklarının, yapılan muayene ve tetkikler sonucunda erken aşamadayken saptanmasıdır. Hastaların çoğu için check-up standardize edilmiş bir işlem olsa da, profesyonel sağlık çalışanları için check-up’ın kime, ne zaman ve nasıl yapılması gerektiği iyi bilinmesi gereken bir konudur. “Yetersiz doktor hastalık ortaya çıktıktan sonra, normal doktor hastalık belirti vermeden tedavi eder, iyi bir doktor ise hastalık oluşmadan önlem alır” prensibi doğrultusunda, hastalıkların nedeni olan yüksek risk faktörlerini erkenden saptamak önemlidir. Herhangi bir yakınması olmayan ve sağlam görülen erişkinlerin yılda bir kez muayene edilmeleri iyi bir hekimlik uygulaması olarak değerlendirilir.
Check-up yaptıran hastalar genellikle ikiye ayrılır. Bir kısmı, ckeck-up kavramını tam olarak tanımazken, bir kısım da gerçekte gereksinimleri olmadığı halde bir sürü rutin testi yaptırma eğilimindedir. Bu işlemlerin gerçek anlamda yararlı olması için, kişinin yaşı, cinsiyeti, aile öyküsü ve kişisel risk faktörleri değerlendirildikten sonra yapılacak testlere karar verilmelidir. Etkinlik değerlendirmesinin yanı sıra bir testin, hangi yaş ve cinsiyet grubuna yapılması gerektiği de göz önüne alınmalıdır. Kişinin risk profili yapılacak testlerin niteliğini ve sayısını belirlemelidir.
Kalp check-up’ı neden önemli?
Özellikle ailesinde 50 yaşın altında kalp hastalığından ölümler olan kişiler, yaşamları boyunca en az bir kez kalp check-up’ı yaptırmalıdır. Bu sayede ani ölüme yol açabilecek kalp yapısında ya da doğumsal kaynaklı bir rahatsızlığa sahip olup olmadığı anlaşılabilir. Check-up sonuçları eğer normal sınırlardaysa, 40 yaşına kadar benzer check-up tetkiklerinin beş yılda bir yapılması gerekmektedir. 40 yaşından sonra kalp damar hastalığı açısından risk faktörü taşıyan, ailesinde birinci derece akrabalarında kalp hastalığı olan, sigara içen, tansiyon ve kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı olan kişilerin check-up’ı yılda bir kez yaptırmaları önemlidir.
PROFESYONEL sporcular, spora başlayan kişiler, okulların spor programlarına katılacak öğrenciler, spora başlamadan mutlaka bir kalp check-up’ı yaptırmalıdır. Bu süreçte hastalarda herhangi bir damar sorunu ve ritim bozukluğu riski önceden saptanabildiği için, hastanın hayatı erken teşhis sayesinde kurtarılabilir. 30-45 dakika süren ve hiçbir riski olmayan bir ekokardiyografi, kalp ultrasonu çekimi böyle bir hastalığı ortaya çıkarabilmektedir. Kişinin kalp damar hastalığı gelişim risklerini ortaya çıkaran kardiyolog değerlendirmesi ve kan tetkikleri, zamanında gerekli önlemlerin alınmasını sağladığı için insan hayatını uzatabilmekte, kalp krizi riskinden koruyabilmektedir.
Kadınlar için önemi nedir?
Dünyaya yeni bir canlı getirmek gibi mucizevi bir olayı gerçekleştiren kadın üreme organları, üremeye her an hazır olabilmek için devamlı bir değişim sürecinde bulunmaktadır. Bu süreç, birçok hastalığın oluşumu için uygun bir zemin hazırlar. Bu organlara kolay ulaşabilir olması ve günümüzde kullanılan ileri teknoloji daha kanser oluşmadan önce; oluşma ihtimali olan hücresel değişiklikleri tanıma ve tedavi imkanını bize vermektedir. Bu nedenle yıllık check-up programları, genç kızlık dönemlerinden başlamak üzere kadınlarda yapılması gerekli olan muayenelerdir.
Erkekler için önemi nedir?
Üroloji bakımından check-up yaptırmanın en önemli sonucu, erkeklerde sık görülen kanserlerden biri olan prostat kanserini erken yakalayabilmektir. Erken tanı koymak çok önemlidir çünkü bu hastalığın kesin tedavisi vardır.