Saçlarımızın üç yaşam evresi bulunur. Bu evreler:
Anajen: Bu dönem iki ile 6 yıl sürer. Saç bu dönemde aktif olarak uzar.
Katajen:Bu dönem bir ya da iki hafta sürer. Bu süreçte saçı ‘’yapan’’ dermalpapilla hücresi kökten ayrılır. Bu kök, yeni anajen fazına girerken dökülecektir ancak bu dönemde dermalpapilla saçlı derinin altında kalır.
Telojen: Bu dönem iki ya da dört ay sürer. Bu süreçte saç ‘’hasat’’ zamanı yaşar; uzamaz ancak incelmemiş ya da tamamıyla dökülmemiştir; sadece, tam anlamıyla dinleniyordur.
Bu döngü tamamlandığında dermalpapilla hücresi tekrar saçlı derinin yüzeyine yaklaşarak eski telin dökülmesini, yeni bir saç telinin oluşarak anajen fazda uzamasını ve kaldığı yerden yaşam döngüsüne devam etmesini sağlar.
Yapılan araştırmalara göre, saçlarımız en çok Eylül ve Ekim aylarında dökülüyor
Bunun nedeni ise saçlarımızın Temmuz ayında telojen fazına girmesi. Eylül ayından yaklaşık 100 gün sonra yani Sonbahar’da da yeni saç yapımına başlayan dermalpapilla eski saç tellerinin dökülmesine vesile oluyor. Saçın telojen faza yazın ortasında girmesini ise bilim insanları bir kaç sebebe bağlıyor.
Yaz boyunca güneş saç evrimini hızlandırıyor ve yaz sonunda saçlarımızda hızlı yenilenme süreci başlıyor. Diğer bir sebep ise iklimin ve toprağın mevsimsel değişikliğe uğramasıylameyvelerdeki vitamin ve asit baz dengesi değiştiriyor. Vücut bu değişikliklere alışana kadar saça ihtiyacı olan Çinko vitamin ve bazı amino asitlerin eksikliğini yaşıyor.
Saçlarımıza her yıl Ağustos ayında vitamin mineral desteği verirsek sonbaharda dökülme daha minimal seyreder
Bu dönemsel dökülmenin ardından yeni saçlarımız uzamaya başlar.Bazı yoğun saç dökülmelerini sonbahardaki gibi alışılmış dökülmelere bağlayıp çok uzun zaman eski haline dönecek olmasını beklemek doğru bir karar değildir.
Özellikle kadınlarda hormonlar,tiroid yetmezlikleri, erkeklerde ki yoğun spor, ağır Diyet durumları saçlar için ALARM durumu kabul edilerek ihmal edilmemeli ve saç konusunda uzman bir doktora danışılmalıdır.