Saç dökülmesi dönemsel olarak tüm kadınlarda görülse de bazı durumlarda etkisini arttırabiliyor. Kadınlarda psikolojik olarak strese sebep olan aşırı saç dökülmesi sorunu, kronik hastalıklar, çevresel faktörler, genetik yatkınlık gibi nedenlerin yanı sıra demir eksikliği olanlarda daha sık görülüyor. Kadınların yüzde 25’inde aşırı saç dökülmesinin demir eksikliğine bağlı görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, “Özellikle adetleri uzun süren veya fazla adet gören kadınlarda bu durum daha sık görülüyor. Demir eksikliği geliştiğinde saçlar dökülme evresine giriyor” dedi ve önemli bilgiler verdi.
Günde 100 telden fazla kaybınız varsa…
Bir günde eğer 100’den fazla saç teliniz dökülüyorsa bu durum sorun teşkil eder. Yüksek ateş, bağışıklık sistemini etkileyen akut ve kronik hastalıklar, tiroit ve çeşitli enfeksiyon hastalıkları, demir ve çinko eksikliği, H vitamini eksikliği, mevsim değişikliği ve beslenmede yetersiz protein alımı gibi durumlar saç dökülmesine sebep olabiliyor. Kaza veya büyük ameliyat geçirmek gibi fiziksel, ölüm, savaş gibi mental stresler de dökülmeye yol açabiliyor.
Doğum sonrası artıyor
Tüm saç derisini kapsayan aşırı dökülmelerde en önemli sebeplerden biri de hormonal değişikliklerdir. Bu durum en çok loğusalık döneminde ortaya çıkıyor. Genellikle doğumdan 2 ya da 4 ay sonra saçlarda dökülme başlıyor ve birkaç ay sonra bu durum kendiliğinden sonlanıyor. Aynı şekilde doğum kontrol ilaçlarına başlanması veya ilaçların kesilmesi saçlarda dökülmeye neden oluyor. Tiroit bezinin az veya çok çalışması; over, adrenal veya hipofiz bezi kaynaklı tümörler de saç dökülmesini tetikleyebiliyor.
Fön ÇEKTİRMEK, perma ve renk açıcılar saçın düşmanIarı
Saç boyası başta olmak üzere uygulanan bazı kimyasalların da saçları yıprattığını belirten Dr. Figen Akın, “Fön çektirmek, perma işlemleri, renk açıcılar saçın yapısına hasar verir. Boya işlemi sırasında uygulanan renk açıcılar saça rengini veren melanini okside eder. Aynı zamanda saçı yapısal olarak zayıflatır. Perma denilen işlemde saça uygulanan solüsyon ise saçın yapısında bulunan disülfid bağlarında kırılma veya azalmaya neden olur, bu da saç tellerinin dökülmesine neden olur” dedi.
Haftada 2 veya 3 kez yıkayın
Dr. Figen Akın, saçlarda meydana gelen mekanik hasarların dış faktörlere bağlı olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Saçların haftada en fazla 2 veya 3 kez yıkanması gerekir. Saçlar ılık suyla yıkanmalı ve kullanılan şampuan miktarı fazla olmamalıdır. Fazla kullanılan şampuan saçta kepeklenmeye neden olur. Ayrıca yıkama sırasında saç derisini sertçe ovalamak saçlı deride hasara neden olabilir. Kırılganlığı azaltmak için saça onarıcı kremler uygulanmalıdır. Saça uygulanan onarıcı kremler saçların daha dolgun ve düz görünmesini sağlar.”